JØRGEN ULLERUP

Portugal er rammet av den største skandalen siden Nellik-revolusjonen i 1974. Flere av landets mest kjente personligheter er anklaget for systematisk misbruk av barn på barnehjemmet Casa Pia. På listen finnes den mest kjente portugisiske programlederen, en tidligere ambassadør i UNESCO, talsmannen til det sosialistiske partiet og nå også en av landets ubestridte humorstjerner.

Casa Pia er en gammel, hedersbevist offentlig institusjon som tar seg av foreldreløse, handikappede og barn fra sosialt belastede familier. Men stedet har også vært scene for et grotesk misbruk av barn.

Foreløpig er syv personer varetektsfengslet i saken, og sist uke lovet Portugals president Jorge Sampaio å følge saken helt frem, uten hensyn til de anklagede og uansett politisk pris. Skandalen begynte å rulle da en tenåring i ukemagasinet Expresso avslørte at han gjentatte ganger var blitt voldtatt av en viss Carlos Silvino alias Bibi, som i over 30 år var ansatt som sjåfør i barneorganisasjonen. Mannen viste seg å være midtpunktet for et barnemisbruk som fant sted på mange av Casa Pias institusjoner over hele Portugal.

Systemet fungerte slik at Bibi hentet utvalgte barn på et barnehjem og kjørte dem til private adresser, hvor pedofile kunder ventet. Flerfoldige barn, hvorav mange døvstumme, ble på denne måten tvunget til å være sexslaver på fritiden. Noen medvirket også I opptak av barnepornofilmer.

Etter pågripelsen av Bibi grep skandalen om seg. En av dem som er pågrepet er Coarlos Cruz, Portugals mest kjente tv-stjerne som blant annet ble brukt i en reklamekampanje for fotball-EM Som neste år avholdes i Portugal.

Skandalen har rammet sosialistene i Portugals største opposisjonsparti hardt. Talsmannen Paulo Pedroso er anklaget for 15 tilfeller av seksuelle overgrep på mindreårige da han imellom 1999 og 2000 som arbeidsminister var ansvarlig for institusjonen.

Det forventes at mange flere vil bli trukket inn, etter hvert som skrekkslagne barn begynner å fortelle om de redselsfulle opplevelsene.