Bergoglio var fraværende på de fleste listene over mulige favoritter til pavevalget, og utnevnelsen kom som en overraskelse på mange.

— Dette er virkelig en pave som kommer fra uventet hold. Jeg tror kardinalene selv er overrasket over at dette gikk så raskt, sier munk og dominikanerbror Haavar Simon Nilsen til NTB.

Også den svenske forfatteren og paveeksperten Göran Hägg er overrasket over valget.

— Jeg hadde ikke regnet med ham, jeg trodde han var for gammel, sier han.

Fattiges talsmann

Pave Frans har vært erkebiskop av Buenos Aires siden 1998 og ble utnevnt til kardinal i 2001.

Den nye paven er kjent for å være en moderat som også har gjort seg bemerket ved å tale de fattiges sak.

Han er meget populær blant både unge prester og befolkningen for øvrig i Argentina.I sin første tale hyllet paven sin forgjenger, pave emeritus Benedikt XVI, og sa at han ba for ham før han ledet alle de frammøtte i en bønn

På Twitter

For første gang i historien brukte Vatikanet også sosiale medier for å meddele verden at en ny pave var valgt.

«Habemus papam» — «Vi har en pave» - var meldingen som ble sendt ut via mikrobloggnettstedet Twitter.Meldingen var etterfulgt av seks skråstreker, et symbol for den pavelige hodepryden

Talte til befolkning

— Det ser ut til at mine brødre kardinalene måtte dra til verdens ende for å finne en ny pave, sa den ferske paven smilende da han kom ut på balkongen på Petersplassen og hilste de titusenvis av menneskene som hadde trengt seg sammen der for å hylle det nye overhodet for den katolske kirke.

Han oppfordret også verden om å legge ut på en vei fylt av kjærlighet og brorskap og ba alle troende om å be for ham.

Overrasket

Munk og dominikanerbror Haavar Simon Nilsen er overrasket over at kardinalene brukte så kort tid på å velge en ny pave.

— Først og fremst betyr dette at Den hellige ånd har vært svært virksom og forent kardinalenes vilje raskt. Dette er en gave til kirken, og jeg tror kardinalene selv er overrasket over at dette gikk så raskt, sier Nilsen til NTB.

Han sier det er overraskende at beslutningen ble tatt så raskt siden det ikke var en klar favoritt til å overta etter at pave Benedikt XVI trakk seg

— Dette er virkelig stort, og selv er jeg skikkelig overrasket. Jeg trodde dette ville ta lengre tid.

Utnevnelsen av Bergoglio (76) kom svært overraskende, han var ikke blant de forhåndsnevnte favorittene. Bergoglio er den første ikke-europeiske paven på over 1000 år.
AP