En første legebulletin om den 84 år gamle pavens tilstand er ventet klokken ni i dag.

Allerede i natt begynte folk å samle seg utenfor sykehuset for å be for paven.

Pave Johannes Paul II ble i all hast sendt til Gemillisykehuset i 23-tiden i går kveld, på grunn av akutte pusteproblemer.

— Influensaen som har plaget den hellige far siden søndag forverret seg med en akutt laryngospasme, opplyser Vatikanets talsmann, Joaquin Navarro-Valls.

Laryngospasme er en blokkering i pusterøret som hindrer luft i å komme til lungene. Slike blokkeringer kan vare i opptil et minutt av gangen, sier medisinske eksperter. Paven har trolig gispet desperat etter luft, mens det sto på.

En slik kortvarig pusteblokkering er sjelden dødelig, men kan være problematisk for en eldre person med andre helseproblemer, som paven, sier ekspertene.

Paven lider av Parkinsons sykdom og har lenge hatt dårlig helse.

Ikke i respirator

Paven har sin egen suite i tiende etasje i Gemillisykehuset i utkanten av Roma, det var derfor ikke nødvendig å plassere han på intensivavdelingen, opplyser Vatikanet. Han skal ikke være tilknyttet respirator.

Pave Johannes Paul har vært innlagt minst seks ganger på Gemillisykehuset i løpet av sine 26 år som pave. Den første gangen var i mai 1981, da han ble utsatt for et attentatforsøk.

Pavens helse har vært relativt stabil de siste månedene. Men i løpet av det siste tiåret har verden vært vitne til hvordan mannen som en gang var kjent som Guds atlet, har blitt svekket så mye at han knapt kan gå og har problemer med å holde taler.

Spekulasjoner

Hver gang hans helse skranter, bobler spekulasjonene om hvem som skal bli hans etterfølger. Johannes Paul II, eller Karol Wojtyla, som han het, er den første ikke-italienske paven på 455 år. Enkelte mener den neste paven bør komme fra et land i tredje verden, der den katolske kirken har størst fremgang.

I løpet av sin mannsalder som pave, har Johannes Paul utnevnt nesten alle kardinalene som vil inngå i konklaven som skal velge hans etterfølger. Dermed er det mest sannsynlig at den neste paven vil være teologisk konservativ - som sin forgjenger og de kardinaler han har utnevnt.

INNLAGT: Pave Johannes Paul II.