Kvinnen kom seg forbi sperringene i Peterskirken og dyttet ham over ende da han var på vei opp midtgangen til alteret. Men den 82 år gamle paven kom seg uskadet på beina etter noen sekunder, mens kvinnen ble overmannet av sikkerhetsvakter. Paven begynte kort tid etterpå den to og en halv time lange messen som planlagt.

Ifølge en talsmann for Vatikanet virket kvinnen som overfalt pave Benedikt psykisk ustabil. Den samme kvinnen forsøkte også i fjor å angripe paven. Hun kom seg også da over sperringene, men ble overbemannet med en gang.

I sin preken foran over 10.000 mennesker i Peterskirken ba paven verden om å «våkne opp» fra egoisme og ubetydelige ting, og heller vie mer av sin tid til Gud.

Messen fremskyndet

TV-bilder viste en kvinne med rød hettegenser hoppe over trebarrierene og styrte mot paven. Hun grep tak i pavens klær før sikkerhetsvaktene kastet seg over henne.

Kvinnen slo også kardinalen Roger Etchegaray over ende i angrepet. Han ble sendt til sykehus med et brukket lårben.

Den tradisjonsrike messen julaften, kjent som midnattsmessen, ble i år holdt to timer før midnatt for å gi paven tilstrekkelig hvile før det hektiske programmet første juledag.

Ga sin sønn

I Betlehem samlet tusenvis av pilegrimer fra hele verden seg julaften ved stedet der Jesus skal ha blitt født.

— Dette er stedet der Gud ga sin sønn til oss, så det er veldig spesielt for meg å være her, sier Juan Cruz (27) fra Mexico.

Under julegudstjenesten snakket patriarken Fouad Twal om hvordan ønsket om fred ikke blir oppfylt.

— Det vi ønsker oss mest, blir ikke oppfylt, sa patriark Twal, som også minnet om at menneskene i regionen ønsker å kunne bevege seg fritt.

— Vi ønsker ikke vegger, vi vil ikke ha gjerder som separerer, sa han under prekenen i St. Katarina-kirken, som ligger ved siden av Fødselskirken.