I stedet vil han løse problemet ved hjelp av «en åndelig og menneskelig oppvåkning» og vennskap med dem som lider av sykdommen.

— Aids er en tragedie som ikke kan overvinnes med penger alene. Den kan ikke overvinnes ved å dele ut kondomer, som til og med forverrer problemet, sa paven som i dag ankom Kamerun.

Paven skal i tillegg til Angola på sitt første besøk i Afrika, som etter planen skal vanyre i én uke.

Avholdenhet

Den romersk-katolske kirken har lenge vært motstander av kondomer og andre prevensjonsmidler. Men Benedikt har inntil nå ikke uttalt seg direkte om dette omstridte spørsmålet.

Kirken har tidligere tatt til orde for seksuell avholdenhet som et middel for å stanse spredningen av hiv-viruset som fører til aids. Enkelte prester og nonner som jobber med aids-syke, har imidlertid stilt spørsmål ved Vatikanets strategi i en situasjon hvor over 20 millioner mennesker i det sørlige Afrika er bærere av viruset.

Økonomisk krise

Paven vil bruke besøket til å skape oppmerksomhet rundt problemene afrikanske land møter på grunn av den globale økonomiske krisen. I tillegg håper han å styrke kampen mot korrupsjon.

I løpet av oppholdet i Kamerun skal han besøke flere hjelpeorganisasjoner, og møte lokale biskoper og muslimske ledere.

Pavens besøk er imidlertid også blitt kritisert, spesielt etter at myndighetene rev flere markedsboder for å gjøre hovedstaden Yaounde mer presentabel i forkant av pavens ankomst.

Finbarr O'Reilly