I en erklæring underskrevet av lederen for geriljaen, Ali Ahmeti, sa opprørerne at deres våpenhvile skulle vare til midt på dagen tirsdag.

Den makedonske regjeringen innførte midlertidig våpenhvile tidligere på dagen for å lette på den vanskelige situasjonen for de sivile. — Regjeringens sikkerhetsstyrker er midlertidig stoppet, sa den makedonske presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Nikola Dimitrov.

Han avviste at avgjørelsen ble tatt etter press fra geriljaen, som har truet med å angripe mål i sentrum av hovedstaden Skopje hvis regjeringshæren ikke stanser offensiven mot albanske landsbyer nord i landet.

Vannmangel Avgjørelsen ble tatt i fellesskap av president Boris Trajkovski og andre regjeringsmedlemmer. De håper at en våpenhvile kan gjenopprette vannforsyningen og matleveransene til de sivile i kampområdene, sier en regjeringstalsmann.

Den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo opplyser at den skal skaffe til veie halvparten av vannet som trengs i den nordlige makedonske byen Kumanovo, som har vært uten vann til sine 100.000 innbyggere i nesten en uke. Lastebiler med rundt 260.000 liter vann var på vei mot Kumanovo mandag.

Kosovo KFOR-styrken meldte samtidig at de har anholdt 19 personer, mistenkt for å være medlemmer av den etnisk-albanske geriljaen i Makedonia. Lørdag stoppet amerikanske styrker i Kosovo seks personer med fem biler fullpakket med kamputstyr og matrasjoner, angivelig tiltenkt den geriljaen i Makedonia.

Før våpenhvilen ble innført mandag, fortsatte regjeringshæren bombardementet av opprørskontrollerte landsbyer nord for Skopje. Regjeringen så ikke ut til å ta trusselen om beskytning av Skopje alvorlig, til tross for at en kommandant har inntatt landsbyen Aracinovo, bare én mil fra sentrum av Skopje, med rundt 800 mann.

En vestlig diplomat i Skopje tvilte på om geriljaen kan nå flyplassen ved Skopje slik den har truet med, men regner med at de sikkert kan slå ut hovedveien til flyplassen, og det er ille nok. Det er blant annet en av hovedveiene for NATOs forsyningslinjer til KFOR-styrken i Kosovo.

Må reagere Makedonske myndigheter forsøkte å berolige befolkningen i hovedstaden. - Det er ingen fare som kan true liv og eiendom, het det fra innenriksdepartementet.

Hittil har 14.000 sivile flyktet fra Makedonia til Kosovo i frykt for krigshandlinger. De fleste kommer fra Kosovo. Rundt 12.000 mennesker krysset grensen i helgen, og nye 2.500 mandag, opplyser FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

Flere flyselskaper innstilte sine ruter til og fra Skopje mandag, både British Airways, greske Olympic Airways og serbiske JAT. Bare Lufthansa fløy som vanlig.

Eksperter sier at geriljaen kan skape kaos bare ved å beskyte hovedveien mellom Skopje og Aten, noe de med letthet kan gjøre.

Hvis geriljaen bringer krigen til hovedstaden og det går ut over sivile, kan dette være gnisten som utløser full krig i Makedonia.

NTB-REUTERS-AFP