På et isflak i St. Lawrencebukta, nord for Nova Scotia, kommer de i nærkontakt med en kvitunge. Paul og Heather, begge i rød overlevingsdrakt, klapper ungen, som svarer med å bjeffe tilbake.

— Å, han er opprørt og ilter. Jeg liker det, sier Paul McCartney.

Den canadiske seljakten skal begynne i slutten av mars. Årlig blir rundt 300.000 dyr slaktet. Canadas regjering sier rockestjernen ikke helt har forstått hva jakten går ut på. Den er bra for den lokale økonomien, den er human, og ikke minst: Den holder en voksende bestand av 5,8 millioner seler i sjakk.

PR-mareritt Men bildene av fangstfolk som klubber eller skyter forsvarsløse seler, og bildene av rødt blod på hvit is, er blitt et PR-mareritt for Canada, og utløst flere boikottaksjoner av canadiske produkter.

— Vi mener bare at i vår tid bør ikke slikt skje, at hele dette området skal bli et rødt hav, at alle disse selungene skal dø, bare for pelsen, sier Paul McCartney til journalistene ute på den forblåste isen.

- Feilinformert McCartney-paret er feilinformert av den amerikanske dyrevernorganisasjonen som har arrangert turen deres, mener Phil Jenkins, talsmann for Fiskeridepartementet i Canada. Fangsten på kvitunger ble stoppet i 1987. Den hvite pelsen til nyfødte selunger forsvinner etter fire uker. Dyrene det nå jaktes på er åtte uker eller eldre.

— Hvert år kommer det en kjendis hit før jakten starter. Årets kjendis har unektelig større lysstyrke enn vanlig, men det forandrer ikke fakta, som er at seljakten er mer human og bedre overvåket enn noen gang, sier Jenkins.

Den canadiske regjeringen har ennå ikke fastsatt kvoten for årets fangst, blant annet fordi varmere klima har ført til at det er færre isflak for selen å føde på.

TRE PÅ ISEN: Paul McCartney og konen Heather sammen med en kvitunge på isen i St. Lawrencebukta nord for Nova Scotia. De to er frontfigurer i årets kampanje mot den canadiske selfangsten, som normalt begynner i slutten av mars. Foto: REUTERS