FRANK M. ROSSAVIK

Brussel

Utspillet fra Det europeiske folkepartiet (EPP), en sammenslutning av sentrum-høyre-partier i Europaparlamentet, kom like før EUs stats— og regjeringssjefer startet sitt toppmøte i Brussel i dag.

Partigruppen diskuterte saken i går kveld, men offentliggjorde altså ikke sitt navn før i dag. Offentliggjørelsen skjedde i form av en pressemelding fra EPPs generalsekretær Antonio Lopez Isturiz.

Chris Patten tilhører den EU-vennlige fløyen i Tory, det konservative partiet i Storbritannia. Han er tidligere britisk guvernør i Hongkong, og sitter nå som kommissær med ansvar for utenrikssaker i Europakommisjonen.

Patten var et hett navn i spekulasjonene inntil for noen uker siden, men han ble av mange ansett for å være lite aktuell av to grunner. Den ene er Storbritannia er et «vanskelig» EU-land, blant annet ikke med i eurosamarbeidet. Den andre er at 60-åringen er litt gammel og «satt» for en såpass utfordrende jobb.

På den annen side er Chris Patten kjent for å være en mann med autoritet, humor og slagkraft. Det er høyst uvisst hva stats- og regjeringssjefene mener om forslaget, men mange av dem tilhører nettopp EPP.

De skal etter planen foreslå Romano Prodis etterfølger i løpet av toppmøtet i dag og i morgen. Blant andre hete kandidater i forhåndstipsene er Belgias statsminister Guy Verhofstadt, Danmarks statsminister Anders Fogh-Rasmussen, Irlands statsminister Bertie Ahern, EU-kommissærene Antonio Vitorino (Portugal) og Franz Fischler (Østerrike), samt Europaparlamentets avtroppende president, irske Pat Cox.

Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker har definitivt avvist at han er aktuell.

Forslaget fra stats- og regjeringssjefene må godkjennes av Europaparlamentet, der EPP er største partigruppe. Derfor må forslaget om Chris Patten tillegges vekt.