Oljegiganten BP mente at et gigantutslipp var usannsynlig. Rasende fiskere kritiserer BP og myndighetene for at de ikke settes inn i arbeidet med å legge ut lenser for å stanse oljeflaket fra å nå fiskeområdene, skriver Aftenposten.no.

— Ingen kjenner området utenfor kysten her bedre enn oss, men vi får ikke lov til å hjelpe til. Det eneste BP ber oss om er å fylle ut skjemaer. Vi har vært her i 12 timer, forklarer fiskeren Thomas Tiser. Han tenner en røyk utenfor den videregående skolen i Venice. Det er her BP har bedt fiskerne komme for å verve dem til opprydningsarbeidet. 5000 mann skal hyres inn.

Evakuerte plattform

Frustrasjonen vokser for hver time blant fiskerne som nå rammes av oljesølet. Lørdag ble en oljeplattform i Mexicogulfen evakuert som et sikkerhetstiltak i forbindelse med oljeutslippet. I tillegg har én annen plattform stanset produksjonen, opplyser senteret som koordinerer innsatsen etter oljeutslippet.

Nyheten om at utslippene kan bli tidoblet, opp til 50000 fat (1 fat = 159 liter) i døgnet, gjør bare situasjonen svartere. Det viktige rekefisket er innledet to uker for tidlig, for å gi fiskerne muligheten til å hente inn noe.

— Den sesongen regner jeg som over, sier Wilfred Tiser sr.

I fjor tjente han 80.000 dollar, i år kan det bli null.

Ord ikke penger

— Hittil har det bare vært ord. Vi vet hvor lensene burde legges og kunne lagt ut tusenvis av fot. I stedet sitter vi her. Gi oss utstyr, penger til drivstoff og lønn til folkene så setter vi i gang, sier fiskerne frustrert.

Thomas Tiser er en av mange som mistet båten sin under orkanen Katrina for knapt fem år siden. Nå er han fisker på andres båter, men frykter at dette kan bli slutten for fisket her nede.

— Hvem skal betale for oss. BP tilbyr jo bare noen midlertidige jobber. Om det blir noe, sier han.Sterk vind gjør at det ikke er så lett å legge lenser i åpen sjø. Fiskerne er opptatt av å skjerme fiskeplassene nær land.

Kystvakten meldte lørdag at lensene ikke holder oljen vekk, fordi bølgene er for høye.

— Noen ganger er bare Moder natur sterkere enn oss, sa en sheriffbetjent resignert mens han dro seg ettertenksomt i barten.

Flere østersbanker er allerede stengt.

Fnyser av kystvakten

Lørdag samlet fiskerne seg igjen til møte på den videregående skolen, men da i regi av fiskeorganisasjonene. Tema var blant annet erstatningssøksmålet som forberedes mot BP.

Men her fikk også kystvakten gjennomgå:

— De kan ikke noe om dette området, fnyser Tiser.

Vil ikke skje. Da BP i 2009 leverte en miljøkonsekvensanalyse, slo selskapet fast at en ulykke som ledet til et omfattende oljeutslipp var usannsynlig eller i realiteten umulig.

Denne rapporten har nyhetsbyrået AP plukket frem.

— Den type hendelse som vi ser ved Deepwater Horizon er helt klart enestående, sa en BP-talsmann David Nicholas.

I havnen i Venice gikk politimenn, redningsarbeidere, fiskere og kystvaktfolk rundt og ventet på det alle fryktet. At oljen skulle sige inn i Mississippi-deltaet og ødelegge de rike fiskeområdene. Her fiskes 70 prosent av rekene og 60 prosent av all østers i USA.

Hele USAs sjømatindustri kan bli rammet av dette.

Kan ta måneder

BP forsøker å hindre utslippene ved å sette en hette over brønnen. Men på 1500 meters dyp er dette vanskelig å få til. Flere undervannsroboter jobber med det, men så langt har en ikke lykkes. En annen mulighet er å bore en avlastningsbrønn og dermed stanse brønnen. Det kan ta måneder.

I 1979-80 eksploderte en brønn på mexicansk side i gulfen. Det tok ni måneder å få stengt den og oljen gjorde betydelig skade på strendene i Texas og Mexico. Den gang lakk det ut mellom 500 og 800 millioner liter olje, mer enn 10 ganger så mye som fra havariet av Exxon Valdez.

Det er fire delstater langs kysten som kan bli rammet av oljeflaket, selv om det er området rundt Mississippi-deltaet som ser ut til å rammes først. Hit er oljen ventet i løpet av 24 timer, men det har en sagt siden torsdag.

Fuglelivet kan bli hardt rammet. Det er opprettet fuglevaskerier. Det er midt i hekketiden og en svært kritisk periode for fuglelivet. Naturvernmyndighetene i Louisiana har luftet muligheten for å bruke fanger fra delstatens fengsler til å rense oljetilsølte fugler.

Men det ennå ikke kjent om ordet «fengselsfugl» vil få en ny betydning i sør.