MARIT HOLM

— Gap opp! Den irske setteren Diva blottstiller lydig de sylskarpe tannebissene. Her var det både tannstein og antydning til belegg, ja!

Den flerhodete hundetannbørsten er utviklet lokalt, og får de beste anbefalinger på diverse dyrenettsteder og i lærebøker for veterinærer. Foreløpig selges produktene til veterinærer i 17 land, men daglig leder i Petosan, Ole Barman, jobber på spreng for å få dem inn i internasjonale butikkjeder.

For Passopp trenger sin egen tannkost, ifølge veterinær ved Tertnes dyreklinikk, Ulf Erlandsen. Han har vært med på å utvikle hundetannbørsten, og blir riktig trist i øynene når vi spør om ikke dette er noe som er funnet opp bare for å tjene penger.

— Du aner ikke hvor mange hunder som går gjennom livet med dårlig tannhelse. Skremmende, rett og slett, konstaterer han.

— Hundene kan få så mye betennelse i tannkjøttet at tennene bare ramler ut, en etter en. Og visste du at bakterier fra munnhulen kan skape betennelse i hjerteklaffene, spør Erlandsen.

Ikke «amerikansk»

Tannpussing av hunder er ikke er et uttrykk for at vi er i ferd med å få «amerikanske» tilstander i hundeholdet. Det kan ikke Erlandsen få gjentatt ofte nok.

— Dette handler om dyrenes livskvalitet, velferd og trivsel, poengterer han.

Tålmodige Diva gaper fortsatt. Ulf Erlandsen tror det er fordi hun liker kyllingtannkremen så godt. Diva er ikke vant til å få tennene sine pusset.

— Se her, hun begynner å småblø fra tannkjøttet, påpeker Erlandsen. Akkurat som hos mennesker kan det være et tegn på begynnende tannkjøttbetennelse.

Støtte fra SND

Petosan og hundetannbørstene springer ut fra en annen bergensbedrift, nemlig Dentaco. Dette selskapet, som er eid av Ole Barmans far, har utviklet og produsert en flerhodet tannbørste for mennesker. Dr. Barmans Superbrush, som tannbørsten heter, er sterkt anbefalt av tannleger men sjelden tilgjengelig i dagligvarebutikker.

— Vi ble kontaktet av veterinærer som spurte om vi kunne tilpasse denne tannbørsten til hunder. Vi presenterte ideen for SND, som ga oss støtte til å komme i gang, forteller Ole Barman.

Mange trakk på smilebåndet da Petosan ble etablert i 2002.

— Men nå føler vi at dette begynner å gå bra. I år vil vi produsere om lag 60.000 hundetannbørster, men vi håper og tror på kraftig vekst fremover. Nå i høst har vi hatt tre ganger høyere omsetning enn på samme tid i fjor, opplyser Ole Barman.

Hurtig voksende bransje

Han har vært gründer lenge nok til å vite at det ikke finnes noen lettvint vei til laurbærene. Men han tror det er enklere å få kommersiell suksess med tannbørster for hunder, enn for mennesker.

— Det er ikke lett ta opp kampen med de etablerte merkenavnene. Man må ha enorme midler til markedsføring, og betale for hylleplass i butikkene. Det må jeg foreløpig ikke gjøre når det gjelder hundetannbørster. Fordi markedet er så nytt, er det fortsatt rom for nye aktører, mener Ole Barman.

Han forteller at i USA har 36 prosent av hundeeierne en egen tannbørste til hunden. Og det er ikke mindre 42 millioner hundeeiere «over there».

— Tannhelsebransjen er den raskest voksende innen kjæledyrmarkedet. Det er en klar tendens til at folk blir villige til å bruke stadig mer penger på kjæledyrene sine. Den vanligste hundetannbørsten er trolig en myk barnetannbørste, men vi har tro på at hundeeierne vil foretrekke å kjøpe et spesialtilpasset produkt som vårt, sier Barman.

Fido-eierne bør uansett ikke falle for fristelsen til å dytte vanlig tannkrem i kjeften på de firbeinte vennene sine - uansett hvor dårlig ånde de måtte ha. Tannpasta beregnet for mennesker kan være direkte skadelig for hunder, forteller veterinær Ulf Erlandsen. Som ikke kan garantere hvor frisk pusten blir av kylling-tannkremen.

— Men den får i hvert fall hunden til å ligge i ro!

JAN M. LILLEBØ (foto)