Siste: Det skal ikke ha vært nordmenn blant passasjerene, ifølge Utenriksdepartementet. — Utenriksdepartementet har foreløpig ikke fått informasjon om at det skal ha vært nordmenn blant passasjerene, og vi jobber med å få dette bekreftet, sier pressevakt Astrid Sehl til NTB.

Flyet ble funnet brennende på bakken i det østlige Ukraina etter styrten.

Det var et Boeing 777-fly med 295 mennesker om bord som styrtet, opplyser en kilde i det ukrainske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået Interfax. Alle som var om bord – 280 passasjerer og en besetning på 15 personer – mistet livet. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

154 av de 298 som var om bord i flyet som styrtet i Ukraina, var nederlandske statsborgere. Foruten 154 nederlendere var det 27 australiere, 23 malaysiere, elleve indonesiere, seks briter, fire tyskere, fire belgiere, tre filippinere og en canadier om bord, opplyser en talsmann for flyselskapet Malaysia Airlines.

Nasjonaliteten til 47 av passasjerene er ikke fastslått.

Ifølge en ukrainske kilden ble flyet skutt ned med en bakke-til-luft-rakett av typen Buk, et gammelt sovjetisk rakettsystem.

Ukrainas væpnede styrker nekter for at det var de som skjøt ned flyet.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk betegner styrten som en «katastrofe». Han har beordret full gransking av hendelsen.

Mange av de 283 passasjerene som var om bord i flyet som styrtet i Ukraina torsdag, var på vei til en aids-konferanse i Melbourne i Australia. Så mange som 100 konferansedeltakere var om bord i flyet, blant dem en av Nederlands fremste aidsforskere, Joep Lange, melder Fairfax Media.

Australias utenriksminister Julie Bishop bekrefter også at flere av passasjerene var på vei til konferansen.

Harde kamper

Flyet styrtet i nærheten av byen Donetsk, ett av områdene øst i Ukraina hvor det den siste tida har vært harde kamper mellom ukrainske styrker og separatistiske opprørere.

Malaysia Airlines opplyser at selskapet mistet kontakten med flight MH017 fra Amsterdam over ukrainsk luftrom. Ifølge Interfax forsvant flyet fra radaren mens det var 10.000 meter over bakken, det vil si i normal marsjhøyde for denne typen fly. Flyet styrtet ved Torez, om lag 40 kilometer fra grensa til Russland.

Ukrainske myndigheter hevdet torsdag at et russisk militærfly dagen i forveien hadde skutt ned et ukrainsk fly over ukrainsk territorium.

«Et militært fly fra luftvåpenet til Den russiske føderasjon gjennomførte et rakettangrep på et Su-25-fly fra det ukrainske luftvåpenet mens det utførte oppdrag over Ukrainas territorium», heter det i en melding fra Ukrainas sikkerhetsråd.

Flygeren skjøt seg ut av flyet og landet trygt før styrten.

Avvises

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser at Russland skjøt ned det ukrainske flyet.

— Dette er absurd, akkurat som alle andre påstander mot det russiske forsvarsdepartementet fra Kievs side, sier kilden.

Også Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, avviser påstanden.

Ukrainske fly som er angrepet tidligere i konflikten, er skutt ned av prorussiske separatister i Ukraina.

Etter at et passasjerflyet ble skutt ned over Ukraina torsdag, sier flere flyselskap – blant dem Norwegian – at de ikke vil fly over landet før situasjonen er avklart.

- Vil ta konflikten til nytt nivå

Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier det foreløpig blir spekulasjoner hvem som står bak nedskytingen av flyet.

— Men jeg har vanskelig for å tro at Ukraina skulle gjøre dette, siden de har luftherredømme og ingen grunn til å bruke luftvernraketter. Hvis dette er et resultat av at Russland ved en feiltakelse har skutt ned passasjerflyet, eller som et resultat av at de har gitt raketter til opprørerne, vil det bli svært interessant å se hvordan Moskva håndterer dette, sier Bukkvoll til NTB.

Han mener hendelsen uansett vil ta konflikten til et nytt nivå internasjonalt.

— Det skaper konsekvenser for verden utenfor på en måte vi ikke har sett hittil. Dette kan legge mer press, også på internasjonale aktører, for å få en slutt på konflikten, sier Bukkvoll.

RØYK FRA VRAKET: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=dTCulEzHQh4">En video lagt ut på YouTube</a> av den ukrainske organisasjonen EuroMaidan viser det som skal være røyk etter flystyrten. BT har ikke fått bekreftet at bildene er autentiske.
INGEN OVERLEVDE: Flyet er knust til småbiter.
Reuters