— «Nordnorge» ligger nå og venter på litt bedre forhold, før passasjerene blir brakt til land. De vil bli fraktet inn til den chilenske basen og tas hånd om der, sier informasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten til bt.no.

— Når passasjerene er i land på basen, vil vi avslutte vårt arbeid etter forliset, og fortsette vårt cruise, sier Lillebo.

bt.no har tre webkamera om bord på MS «Nordnorge», som nå har plukket opp en rekke passasjerer fra cruiseskipet «Explorer» . Se kameraene her.

M/S « Nordnorge» har 234 passasjerer om bord fra blant annet Norge, Tyskland og USA. Besetningen er på 82 personer.

Det var ikke nordmenn ombord i den havarerte båten.

Les også: - Havariet har ligget i luften

På vei bort

Kapteinen sier at evakueringen gikk smertefritt.

— Det hele forløp uten problemer. Mannskapet gjorde en svært god jobb, sier han.

Et brasiliansk militærfartøy har nå kommet frem til havaristen. Det 38 år gamle skipet driver nå sakte inn mot iskanten.

— Vi har fått om bord alle passasjerene og store deler av besetningen. De ble reddet fra livbåtene, sier kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten.

— Nå får de den oppfølgingen de trenger. Vi har også lege og sykepleier ombord dersom noen har behov for medisinsk hjelp, legger han til.

Det skal så langt ikke ha kommet meldinger om personskader.

Hurtigruten var blant de aller første som kom til stedet.

— I en slik situasjon bidrar alle med det de kan. Jeg antar at alle våre passasjerer har stor omsorg og forståelse for de nye gjestene om bord, sier Lillebo.

Hurtigruten på vei

M/S «Nordnorge» fikk beskjed om havariet klokken 06.00 norsk tid og endret straks kursen mot «Explorer».

— Vi har hyppige sikkerhetsøvelser og trener på redningsarbeid. Vår besetning er godt rustet for å bidra i hjelpearbeidet, sier Lillebo.

Skipet kolliderte sør for Argentina, like ved de sørlige Shetlandsøyene. Skipet er eid av Gap Adventures, som har base i Toronto i Canada.

— Skipet traff en isklump like ved King George Island i morges, noe som førte til et hull i skroget på størrelse med en neve, sa assisterende markedssjef for selskapet, Susan Hayes, til BBC, like etter smellen.

Båter fra den amerikanske og argentinske kystvakten deltok i redningsoperasjonen. De fikk hjelp fra den britisk kystvakten.

Redningsaksjonen ble koordinert av den amerikanske kystvakten i Norfolk i Virginia og myndighetene i Ushuaia, Argentina, skriver BBC.

bt.no følger saken.

Fra bt.no sitt webkamera om bord på «MS Nordnorge» kl. 12.15 (norsk tid).
Fra bt.no sitt webkamera om bord på «MS Nordnorge» kl. 12.30 (norsk tid).
Fra bt.no sitt webkamera om bord på «MS Nordnorge» kl. 12.00 (norsk tid).
BTs webkamera
DRAMA I ISØDET: Se Google-kart.