Typiske meldinger utgir seg for å representere fond som samler inn penger til hjelp etter tirsdagens terrorhandlinger i USA. De bønnfaller nettbrukere om penger til fond som går under navn av typen "Express Relief Fund" eller "Victims Survivor Fund". En av beskjedene påstår å samle inn penger på vegne av Røde Kors, men donasjonslenken går til et nettsted som ikke har noe med den internasjonale organisasjonen å gjøre.

Du kan avsløre de fleste selv

Forbrukerorganisasjonen Coalition Against Unsolicited Commercial Email (CAUCE) og SpamCon Foundation har satt opp en liste over tips for hvordan avsløre falske donasjonsbønner. Hvis du ikke kjenner avsender eller organisasjon er antakelig e-posten falsk, skriver organisasjonene i en pressemelding.

Praktisk talt ingen ekte hjelpeorganisasjoner sender e-poster med bønn om hjelp til mennesker som ikke allerede har et forhold til dem, heter det i meldingen. Slike oppfordringer kan være brudd på amerikansk og europeisk lov, og amerikanske Federal Trade Commission tar mot rapporter om donasjonsappeller på sine nettsider www.ftc.gov.

Her kan du gi ditt bidrag

Flere legitime organisasjoner samler inn penger etter katastrofen. Røde Kors' offisielle side www.redcross.com samler inn penger, og nettstedene PayPal.com og Amazon.com driver også legitime innsamlingsaksjoner. Norges Røde Kors har også åpnet for donasjoner på konto 8200.01.76318.

Bidragene må merkes "USA", og går uavkortet til amerikansk Røde Kors' arbeid etter katastrofen.