PER NYHOLM

Lørdag var politi, sikkerhetsstyrker og forskjellige hemmelige tjenester i gang med å etterforske over to hundre personers identitet og bevegelser. Nesten alle hevdes å være av nordafrikansk herkomst. Omkring halvparten ble innbrakt til avhør i operasjonen, som foregikk i 12 av Italias 22 regioner.

Operasjonen fulgte i forlengelsen av spanske myndigheters avsløring av en bombetrussel mot høyhastighetstoget mellom Madrid og Sevilla. Sikkerhetsforanstaltningene skal være generelt skjerpet i forbindelse med påskens mange seremonier og økt trafikk.

Frontlinjestat

Tidligere i uken arresterte politiet tre italienere og to tyrkere som mistenkes for å ha utgjort en terrorcelle i universitetsbyen Perugia nord for Roma. I denne forbindelse skal ni andre personer ha blitt holdt tilbake andre steder — syv i Tyrkia, en i Nederland og en i Belgia.

Onsdag sprengte en marokkansk mann seg selv i luften i den norditalienske byen Brescia. Han etterlot seg en meddelelse om at han ville begå selvmord i protest mot det italienske bidraget til krigen i Irak. Tre nordafrikanere ble arrestert i februar, mistenkt for å ha planlagt et angrep på Milanos undergrunnsbane og en kirke.

Italia utgjør en av frontlinjestatene i Irak og er dermed særlig utsatt for terrortrusler. 18 italienere mistet for et år siden livet under et angrep på deres militære forlegning i Nassiriyah i det sørlige Irak.

Et problem i Italia er at antatte terrorister og terroristsympatisører spenner ganske vidt både politisk og ideologisk. Myndighetene har å gjøre dels med en årsgammel hjemlig terrorisme, som omfatter både høyre- og venstreorienterte krefter, dels en terrorisme som kommer utenfra og som er av nyere dato, som disse kreftene ofte slutter seg til. Spennet er fra al Qaida-nettverket via opprørske muslimer på Filippinene til PKK i Tyrkia, ETA i Spania og IRA i Irland.

Deportasjoner

Innenriksminister Giuseppe Pisanu omtaler den pågående aksjonen som forebyggende og understreker at lovlydige innvandrere ikke har noe å frykte. Samtidig understrekes det at illegale immigranter må forvente å bli deportert.

Sikkerhetsstyrkene har etter sigende identifisert over 200 personer som man ønsket å identifisere nærmere identiteten til. Det store flertall er bosatt i Nord-Italia. En liste over de mistenkte omfatter ifølge avisen Corriere della Sera 84 algeriere, 68 tunisiere og 57 marokkanere.