ATLE M. SKJÆRSTAD

Tirsdagens Folketingsvalg i Danmark gir mange merkedager.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen kan, til tross for at hans Venstre taper terreng, fortsette som statsminister for koalisjonen med de konservative og det innvandringsfiendtlige Dansk Folkeparti. Det blir han den første statsminister fra Venstre som gjør.

Og de konservative beveger seg, om ikke annet, så et stykke ut av «skyggenes dal» — kanskje med løfter om en ny vår de kommende fire årene.

Og endelig: Sosialdemokratenes formann, Mogens Lykketoft, har klart gitt uttrykk for at ved neste valg stiller partiet hans med en ny statsministerkandidat. Tirsdagens valg er en katastrofe.

UANSETT OM den karismatiske Anders Fogh Rasmussen har fått fornyet tillit som statsminister: Den store valgvinneren er Radikale Venstre med partilederen, den 62 år gamle læreren Marianne Jelved.

Hun har sittet i Folketinget siden 1987, hun har vært økonomiminister, og hun har gitt partiet sitt en klar profil, kanskje ikke minst i velferdspolitikken og i utenrikspolitikken. Her har hun blant annet hudflettet Anders Fogh Rasmussen for hans uforbeholdne støtte til USA i krigen mot Irak.

Og tirsdag kveld var hun ikke i tvil:

Radikale Venstre har ikke til hensikt å samarbeide med Fogh Rasmussens sentrum-høyre-regjering.

Helt til det siste så hun et samarbeid med sosialdemokratene som regjeringsalternativet.

Men til tross for tilbakegangen for Fogh Rasmussens parti - kanskje ikke større enn at den kan tilskrives regjeringsslitasje - så styrker, fortsatt ifølge prognosene, regjeringspartiet sin posisjon med 95 mandater mot opposisjonens 80.

RADIKALE VENSTRE er i utgangspunktet et borgerlig parti.

Tidligere statsminister Hilmar Baunsgaard har plassert det på ytterste venstre fløy i den borgerlige leiren.

Og partiet har vært i regjeringsseng både med de konservative, Venstre og andre samarbeidspartnere, for i neste nå å flytte samarbeidet over til sosialdemokratene.

I det pragmatiske Danmark er det ingen som letter et øyelokk for slike manøver.

Nå sier Marianne Jelved at det er opp til regjeringen, og kanskje ikke minst de konservative, om den vil samarbeide med Radikale Venstre. I klartekst: da får de samarbeide på våre premisser.

Jelved har allerede lovet en strøm av reformforslag i Folketinget, ikke minst i velferdspolitikken.

Det kan bli mange kameler å svelge, Og en av de konservatives stjerner, justisminister Lene Espersen, avviste tirsdag kveld kontant at samarbeid med Radikale Venstre blir aktuelt.

Inntil videre har statsministeren ikke sagt så meget. Han er mest opptatt av å glede seg over at strategien med å skrive ut nyvalg nå - mens meningsmålingene var gunstige - slo til. Han får fire nye år.

Og før det endelige valgresultatet er klart, er det vanskelig å se at noe kan rokke ved det.

VALGVINNEREN: Lederen for Radikale Venstre, Marianne Jelved, kunne i går kveld konstatere at hennes parti ble valgets vinnere med en fremgang fra 5,2 prosent til nesten 10 prosent. Det betyr nesten en fordobling fra dagens gruppe på ni representanter. Radikale Venstre er søsterpartiet til norske Venstre, og er svært kritisk til regjeringens stramme innvandringspolitikk.<br/> FOTO: HENNING BAGGER, EPA