Mens varetektsfengslingen av Anders Behring Breivik har vært et slags teppefall for massemorderen i Norge, vil han i Danmark bli brakt helt frem på scenekanten. Det skjer i sommer på CaféTeateret i København. Kunstnerisk leder Christian Lollike vil la en skuespiller fremstille Anders Behring Breivik og fremføre hans manifest i en monolog.

Ragnar Eikeland, leder for støttegruppen for berørte etter 22. juli i Hordaland, reagerer sterkt på at CaféTeateret i København planlegger å fremføre Anders Behring Breiviks manifest. Han mistet sønnen Tore Eikeland på Utøya 22. juli.

— Dette er stå støtende at jeg egentlig ikke har ord. Det blir en ekstra belastning for oss å vite at dette blir fremført av skuespillere mens rettssaken pågår, sier Eikeland.

- Sprer Breiviks meninger

Han håper at det kan være mulig å få teaterstykket stoppet før premieren.

- Ingen bør gjøre noe for å spre Breiviks meninger. Jeg vil ta denne saken videre til den nasjonale støttegruppen for å se om dette lar seg stanse, sier Eikeland.

AUFs advokat Frode Elgesem mener skuespillet virker problematisk.

- Dette høres ut som en forferdelig dårlig idé som virker støtende på mange, sier Elgesem.

Han vil ikke spekulere i om stykket kan la seg stoppe, men vil be CaféTeateret om å tenke seg om en gang til.

- Manifestet er ikke noe som trenger ytterligere markeds-føring. Dette fremstår som temmelig upassende.

- ** Tjene penger på sorgen**

Også danske pårørende er svært negative til prosjektet.

- Det er en svært dårlig idé! Det er altfor tett på. På meg virker det som om noen forsøker å tjene penger på andres sorg. Stykket blir en slags aksept av Breiviks handlinger, sier Per Balch Sørensen.

Han er far til danske Hanne Anette Balch Fjalestad, som ble skutt av Anders Behring Breivik på Utøya. 77 personer ble drept under bombeattentatet i Oslo og skytingen på Utøya.

På CaféTeateret er argumentet for å sette opp stykket at det er bare ved å trenge inn i Breiviks tankemønstre at man kan unngå en ny tragedie. Monologen i stykket stammer utelukkende fra det 1500 sider lange manifestet.

- Det var en forferdelig tragedie, og Anders Behring Breiviks måte å henrette folk på var grusom. Men det tankesettet som ligger bak handlingene er ikke enestående. Det er uttrykk for et politisk ideologisk ståsted. Det kan skje igjen, mener Christian Lollike.

- ** Søker oppmerksomhet**

I det norske teatermiljøet tar teatersjef Erik Ulfsby på Det Norske Teatret i Oslo skarpt avstand fra den danske teaterlederens planlagte stykke:

- Lollikes argument er en dårlig unnskyldning for å få oppmerksomhet om sitt eget prosjekt, sier han.

Især Christian Lollikes bruk av Anders Behring Breiviks manifest vekker voldsomt anstøt hos Ulfsby:

- Breiviks hovedærend har vært å spre budskapet i manifestet, og det gjorde han ved å drepe alle de menneskene. Han lyktes faktisk med det! Ved å skape enda mer oppmerksomhet om manifestet opptrer man som nyttige idioter som danser etter Breiviks pipe.

Sjefen på Det Norske Teatret bakkes opp av Norske Dramatikeres Forbund:

- Lollike har tydeligvis ikke forstått hvilket nasjonalt traume disse terrorhandlingene har vært for Norge. Behring Breivik vil oppleve oppsetningen i Danmark som en stor seier og som en bekreftelse på at det har lykkes å bruke drapene som virkemiddel, sier generalsekretær Pål Giørtz.

Men kritikken får ikke CaféTeateret til å endre repertoaret.

- Det jeg frykter er at Breiviks tankesett får lov å ligge og ikke blir undersøkt og reflektert over, sier Christian Lollike.

Flere versjoner

Det er ikke første gang kunstnere har ønsket å behandle den norske tragedien. Amerikanske Vitale Versace og skotske David Greig fikk i fjor høst kritikk av både pårørende og AUF da det ble kjent at de arbeidet med henholdsvis en film- og en teaterversjon.

AUF-leder Eskil Pedersen ønsket i går ikke å kommen-tere nyheten om det dansketeaterstykket.  

IKKE PÅ NORSKE SCENER: Reaksjonene er skarpe på at et dansk teater vil bruke Behring Breiviks manifest som grunnlag for en dramatisering til sommeren. Norske teaterfolk mener det danske teatret er ute etter oppmerksomhet og ikke har forstått hva saken virkelig handler om.
SCANPIX