Papandreou kan dermed starte arbeidet med de drastiske budsjettkuttene som må til, dersom gjeldstyngede Hellas skal få den milliardhjelpen fra EU og IMF landet trenger.

EU ga tidligere i uken Hellas et ultimatum og krevde økonomiske reformer som motytelse for milliardhjelp.

Den sosialdemokratiske regjeringen har varslet omfattende kutt, som kommer på toppen av tidligere store nedskjæringer som har ført til lavere lønn og pensjoner.

Strekker ut hånd

EU ga tidligere i uken Hellas et ultimatum og sa at milliardhjelpen landet er avhengig av, ikke kommer før de økonomiske reformene er vedtatt. Hellas må ha rundt 95 milliarder kroner for å betale gjeld som forfaller i midten av juli.

EU-kommisjonen strakte tirsdag ut en hånd til Hellas og åpnet for at landet kan få raskere tilgang til penger fra flere av EUs regionale fond.

— Hellas kan få tilgang til et betydelig beløp fra EU, sier president Jose Manuel Barroso i Kommisjonen.

20,4 millioner euro er øremerket Hellas i perioden 2007-2013. Barrosos idé skal være å fremskynde utbetalinger og å senke kravene til delfinansiering.

Demonstrasjoner

Samtidig som de folkevalgte forberedte seg på å si ja eller nei til Hellas' nye sosialdemokratiske regjering, begynte demonstrantene å innta plassen foran nasjonalforsamlingen i Aten.

— Vi vil ha en løsning på gjeldskrisen uten mer lån fra EU og IMF. Deres program rammer alle hardt, og over halvparten av gjelden er ulovlig. Den består av penger som har gått til korrupsjon, ikke til Hellas, sier Giorgos Prentzas, en 39-årig arbeidsrettsjurist fra Aten, til TT.

Toppen av isberg

Han har deltatt i protestmøtene flere dager i uken siden slutten av mai, og han mener at myndighetene har gjort altfor lite for å stille korrupte politikere og tjenestemenn til ansvar.

— Det er bare toppen av et isfjell, to eller tre saker, tror jeg. Vi ønsker en systematisk kartlegging, og at alle stilles til ansvar og betaler tilbake pengene. Dette har pågått i 40 år, sier han.

Drastiske kutt

Papandreou satt mandag i møter med EU-representanter der han lovet å forsøke å presse gjennom kuttene til tross for den utbredte motstanden.

Kuttene som skal vedtas, kommer i tillegg til tidligere store nedskjæringer som har ført til lavere lønn og pensjoner. I denne runden dreier det seg om 28 milliarder euro i løpet av fem år, samtidig som staten skal skaffe seg penger ved å selge ut statlig virksomhet. (©NTB)

PARLAMENTET. Det er tøffe beslutninger som diskuteres i kveld.
SCANPIX