— Det blir trolig ikke noe tillitsvotum fredag. Det jobbes nå med en ny regjering, som kan være klar allerede de neste timene. Her skjer det ting minutt for minutt, sier journalist Angeliki Boubouka i avisa Eleftherotipia på telefon fra Aten torsdag formiddag.

— Vi er midt i en tornado her. Statsministeren har kalt inn til ekstraordinært møte i kabinettet nå klokka 12. Og senere møter han partifellene i nasjonalforsamlingen, legger hun til.

Spekulasjonene gikk torsdag på at Papandreou ville bli presset til å trekke seg allerede torsdag på grunn av planene om å legge EUs krisepakke ut for folkeavstemning.

Samlingsregjering

Flere representanter tar til orde for en midlertidig samlingsregjering før nyvalg.

Enda en av regjeringspartiets parlamentarikere gikk fredag ut og sa hun ikke vil stemme for regjeringen i fredagens planlagte tillitsvotering.

— Statsminister Papandreou tilhører fortiden, sier Dimitris Lintzeris, som representerer regjeringspartiet PASOK. Han er ikke den eneste partifellen som nå går ut offentlig mot Papandreou.

Eva Kaili, også hun parlamentsmedlem for PASOK, går samtidig ut og sier at hun ikke vil støtte sin egen regjering i den kommende avstemningen.Dermed har ikke Papandreou lenger et flertall i nasjonalforsamlingen, hans støtte hadde torsdag formiddag krympet til 150 av de 300 representantene.

Historisk erobring

— Hellas' plass i eurosonen er en historisk erobring gjort av det greske folk, som det ikke kan stilles spørsmål ved. Dette kan ikke avgjøres av en folkeavstemning, sier finansminister Evangelos Venizelos.

Ifølge journalist Boubouka er Venizelos en av kandidatene til ny statsminister. Lucas Papademos, tidligere visepresident i Den europeiske sentralbank (ECB), er et annet navn.

Venizelos får støtte fra visefinansminister Pantelis Oikonomou, som i et intervju med fjernsynsstasjonen NET TV torsdag gikk hardt ut mot EU-lederne.

— Jeg er imot å holde folkeavstemning om euroen. Dette vil være fullstendig upassende, sier han og anklager EU-lederne for å legge utilbørlig press på Hellas.

— Vi har nå fått et ultimatum. Utlendinger blander seg opp i hva vi skal ta stilling til i folkeavstemningen, sier Oikonomou.

Euroavstemning

Hva det greske folk skal spørres om i den varslede folkeavstemningen, er usikkert, men statsminister Papandreou har slått fast at utfallet i realiteten vil avgjøre om Hellas skal kvitte seg med euroen.

— Det dreier seg om hvorvidt vi ønsker å bli værende i eurosonen eller ikke, sa Papandreou onsdag.

Venizelos ble angivelig ikke informert før den greske statsministeren kom med sitt utspill om folkeavstemning.

— Venizelos visste ingenting om folkeavstemningen. Det eneste han hadde kjennskap til, var tillitsvotumet, opplyste en gresk regjeringskilde tidligere i uka.