Seieren i tillitsvotumet øker sannsynligheten for at Hellas vil godta eurolandenes redningspakke. Samtidig er det nå lite trolig at det blir nødvendig å skrive ut nyvalg i nær framtid.

153 av de 300 representantene i nasjonalforsamlingen stemte for regjeringen. Papandreou fikk støtte fra alle medlemmene av regjeringspartiet PASOK. To utbrytere fra partiet skal nå ha varslet at igjen slutter seg til partiets parlamentsgruppe.

Kort tid før avstemningen gikk Papandreou på talerstolen og tok til orde for en ny nasjonal samlingsregjering. Han ga uttrykk for at han kan være villig til å gå av dersom denne planen får støtte fra de folkevalgte.

En viktig oppgave for den nye regjeringen blir å få vedtatt eurolandenes krisepakke.

— Nytt Hellas

— Vi trenger et nytt Hellas, sa Papandreou før de folkevalgte skulle gjennomføre en tillitsvotering som vil avgjøre han egen politiske framtid.

I talen forsvarte han kriseplanen som er forhandlet fram med EU, og han understreket hvor hardt han har kjempet for den.

Han ba også om at politikerne må stå samlet og bli enige og understreket at løsningen er å ha en sterk regjering.

— Å ikke komme fram til enighet, vil være historisk uansvarlig, fremholdt han.

Avviser valg

Men han avviste kontant opposisjonens krav om nyvalg, ettersom han mener det vil utsette gjennomføringen av kriseplanen, noe som også kan føre til at Hellas ikke får utbetalt kriselån fra EU og IMF.

Før talen opplyste regjeringskilder at Papandreou hadde inngått en avtale om å gå av slik at finansminister Evangelos Venizelos skal kunne danne en ny samlingsregjering. Den skal sikre at nasjonalforsamlingen stiller seg bak EUs kriseplan for Hellas.

Kildene understreket at avtalen er betinget av at Papandreou ville gi beskjed om at han går av i sin tale til nasjonalforsamlingen.

— Det er bekymring for at Papandreou vil skifte mening i siste minutt, sa en ikke navngitt kilde til Reuters.

- Ikke egeninteresse

I talen avviste Papandreou at han forsøker å berge sin egen politiske karriere. Han fastholdt i stedet at han handler med tanke på hva som er best for landet og demokratiet.

— Det siste jeg bryr meg om, er min egen stilling, fremholdt han.

Samtidig anklaget han sine motstandere for å være «nihilister» ved at de er imot «alt».

Papandreou insisterte på at Hellas vil komme ut av krisen, men han sa også at landet har begått flere tragiske feil.

Talen ble sendt direkte på TV, ikke bare i Hellas, men også av flere andre internasjonale TV-kanaler, som CNN og BBC.

STEMMER: Hellas' statsminister Giorgos Papandreou stemmer i tillitsvoteringen i den greske nasjonalforsamlingen fredag kveld
SCANPIX