JAN TYSTAD

London

Disse telefonsamtalene gjør at britisk politi, ifølge Londonavisen Evening Standard, ikke lenger tror det var al Qaida eller en annen utenlandsk gruppe som sto bak. Hadde det vært tilfelle, ville Hussain ha ringt oppdragsgiveren.

Nervøs og usikker

Planen var at den unge Hussain skulle ta Northern Line nordover fra King's Cross mot Euston og Camden, men banen var blitt stanset. Hussain visste ikke hva han skulle gjøre, men han valgte å ta en buss og gjennomføre sprengningen der. Han tok 30-bussen og drepte 18 medpassasjerer. Noen av dem som overlevde fortalte at han virket veldig nervøs og fiklet mye med ryggsekken.

De fire bombemennene ble fotografert med overvåkingskamera da de kom til King's Cross jernbanestasjon om morgenen den 7. juli. Planen var at de skulle eksplodere bombene ti minutter før klokken ni fra fire steder, dette skulle utløse branner som ville danne et brennende kors, ifølge etterretningskilder. Men slik gikk det ikke.

Hasib Hussain fikk panikk da han oppdaget av hans undergrunnsbane hadde stanset. Han ga seg i vei i ukjente gater og bestemte seg først 50 minutter seinere til å gå på en buss og gjennomføre planen der.

Manuelt utløste bomber

Hver bombe ble utløst manuelt ved å trykke på en knapp. De ble ikke utløst ved hjelp av mobiltelefon, slik det har vært hevdet tidligere. Scotland Yard har i syv uker gått gjennom overvåkingsvideoer, telefonlister og haugevis av dokumenter. De er nå overbevist om at det ikke er noen sammenheng mellom bombene den 7. juli og bombeforsøkene den 21. juli. De tror heller ikke at aksjonene var planlagt av al Qaida eller nettverket rundt denne terroristorganisasjonen.

Dette var «hjemmelagede» aksjoner i Storbritannia. De fire døde terroristene var britiske statsborgere som var inspirert av fanatiske muslimer. De som planla de mislykte bombesprengningene den 21. juli, var blitt inspirert av den første aksjonen, men var nok ikke særlig erfarne når det gjaldt å lage bomber. Ingen av deres bomber eksploderte.