THOMAS HEINE

Hvis noen innbilte seg at alle teorier om drapet på Sveriges statsminister Olof Palme i 1986 — inkludert selvmord - var uttømt, ble de i går vekket av forsiden på Sveriges største tabloidavis, Aftonbladet: «Palme skutt ved en feiltakelse».

Den nye teorien er at den forhutlete rusmisbrukeren og voldsforbryteren Christer Pettersson - en gang dømt, men siden frikjent for drapet - avfyrte det drepende skuddet på hjørnet av Sveavägen og Tunnelgatan, 28. februar 1986. Men at Pettersson skjøt feil mann. Han tok ganske enkelt feil av Olof Palme og sin narko-pusher, Sigge Cedergren.

Bekjent av Pettersson

Den spektakulære teorien blir lansert i en ny bok skrevet av en tidligere sjef for svensk kontraspionasje, Tore Forsberg. Den bygger på opplysninger fra en av Christer Petterssons bekjente, en 60-årig vaneforbryter med kodenavnet «Marcus», som forteller at Pettersson og Cedergren var blitt dødsfiender på grunn av en stor pengegjeld, og at Pettersson derfor ville skremme narko-handleren.

«Christer Pettersson ventet utenfor kinoen til filmen var slutt ved 23-tiden. Da så han Sigge Cedergren komme ut sammen med sin samboer. Det ulykkelige i sammenhengen var at Sigge Cedergren og hans samboer til forveksling liknet Lisbet og Olof Palme, hvilket førte til at Pettersson forvekslet parene,» heter det i et kapittel av boken, som ble publisert i Aftonbladet i går.

Stoppet paret ...

«Omtåket av alkohol og narkotika steg Christer Pettersson frem, gikk ut på Tunnelgatan for å stoppe paret. Han la hånd på Sigge Cedergrens skulder. Det ga et rykk i Cedergren, og samtidig gikk et skudd av, som traff ham i ryggen. (...) Etter at Sigge Cedergren hadde falt om på bakken, snudde kvinnen ved hans side seg og så Christer Pettersson i øynene. Først da oppdaget han sin skjebnesvangre feiltakelse. Han gjenkjente ikke kvinnen. Det var i hvert fall ikke Cedergrens samboer. Han forsto at han hadde skutt feil person,» skriver den tidligere kontraspionasjesjefen.

Først da han så avisene neste morgen, skal Pettersson ha forstått hvem han skjøt.

Politiet «ser på saken»

Det svenske politiets Palme-gruppe svarer høflig at man har fått opplysningene fra Forsberg, inklusive et videointervju med «Marcus», og at man ser nærmere på dem. Christer Pettersson - som i forfjor syntes å ha tilstått drapet, men siden trakk sin skriftlige tilståelse overfor en bekjent journalist tilbake - nekter at han har skutt noen som helst. Verken Olof Palme eller Sigge Cedergren, som døde av kreft for et par år siden.

«Marcus» blir spurt hvorfor han ikke har fortalt politiet sin historie før, og svarer: «Det har jeg da også gjort, men ingen har villet lytte.» Det vanker en belønning på 50 millioner kroner til den som kan hjelpe politiet med å oppklare drapet.

STATSMINISTER DREPT: Olof Palme ble skutt på åpen gate i Stockholm i 1986.<br/> Arkivfoto: NRK