Klokken 03.00 natt til fredag norsk tid møtes visepresidentkandidatene Sarah Palin og Joe Biden til den første og eneste debatten dem imellom før valget. Palin har nå dratt til McCains ranch for å øve til denne eksamenen.

Guvernør Palin fra Alaska, som John McCain overraskende valgte som sin visepresidentkandidat, trekker fortsatt mange tilskuere til valgrallyene hun deltar på. Det er ingen tvil om at blant de kulturkonservative på høyresiden i det amerikanske samfunnet er Palin fortsatt en yndling.

— Trekk deg

Men John McCains valg av Palin vurderes av stadig flere som en stor tabbe. Selv konservative, tidligere støttespillere kritiserer henne nå åpenlyst. Den svært høyrevridde kommentatoren Kathleen Parker, for eksempel, skrev at Palin er «i feil liga». Hun ber henne trekke seg, for landets skyld.

— Hvis tomt prat var valuta, kunne Palin ha betalt ut Wall Street alene, konkluderer Parker.

Den like konservative kommentatoren David Brooks mener at Palin, «...som president Bush, ser ut til å kompensere for sin manglende erfaring med forhastede slutninger og overdreven besluttsomhet.»

Skjermflau

Det er Palins TV-opptredener som har skapt bildet av en visepresidentkandidat uten kunnskapene i orden. Hun blir i stor grad skjermet fra situasjoner hvor hun kan få spørsmål hun ikke er forberedt på.

Men de få gangene hun har blitt intervjuet, har hun fått problemer. Møtet med Katie Couric fra CBS har gitt Palin herostratisk berømmelse som debattant. Flere av svarene hun leverte var usammenhengende, og Palin er blitt latterliggjort i blogger, i komiprogram og i seriøse nyhetsmedier i USA.

Her er utdrag av intervjuet - bedøm selv (saken fortsetter under videoen):

Palin skal natt til fredag møte senator Joe Biden, en av de mest rutinerte politikerne i USA, til debatt. Man skulle tro Biden vil valse over Palin.

Men Biden har selv et rykte for å være løsmunnet og plumpe uti med feil utsagn til feil tid og sted.

Det er også de som mener at forventningene til Palin nå er så lave at selv en middelmådig debatt fra hennes side vil bli vurdert som en suksess. Dessuten må den eldre, hvite mannen Biden passe seg for ikke å fremstå som en belærende mannssjåvinist overfor den yngre Palin, fortsatt bare den andre kvinnen som noen gang er blitt nominert til det nest høyeste vervet i USA.

Skal ta McCain Nettstedet Politico siterer kilder i Obama-leiren som sier at Biden ikke kommer til å kommentere Palins tabber i debatten i det hele tatt. Istedenfor skal Biden fokusere på McCain og trekke frem hans svakheter. Slik skal Biden unngå alle Palin-feller han kan risikere å gå i, og unngå å skaffe henne sympati.

Dessuten mener Bidens rådgivere at Palins eventuelle tabber uansett vil gå i loop på TV-kanalene, på Youtube og på et uendelig antall blogger. Det vil ikke bli behov for Biden-hjelp.

Debatten ser du direkte på bt.no fredag kl. 03.00. Les alt om debatten fra fredag morgen!

Kan du tenke deg Sarah Palin som USAs president hvis John McCain må gi seg før tiden? Si din mening!

STEPHEN MALLY
TILBAKEVISER: Selv om enkelte på høyresiden kreverr at Sarah Palin trekker seg, står John McCain last og brast med henne.
BRIAN SNYDER