Noen var iført kamuflasjeuniform, andre blå politiuniformer. På rekke og rad sto de og ventet, svartkledde kommandosoldater og sivile sikkerhetsfolk, gamle krigere og unge militsfolk om hverandre.

– Dette er et viktig valg, det er klart at vi må delta, sier en ung svartkledd soldat vi treffer utenfor et valglokale i Ramallah på Vestbredden.

Automatvåpenet henger over skulderen, valgdagen er slett ingen fridag. Blekket på pekefingeren viser at han har gjort sin borgerplikt, og i hans øyne består den i å stemme på det regjerende Fatah-partiet som ga ham jobben.

Tre dager

De palestinske sikkerhetsstyrkene teller offisielt 58.000 medlemmer, som kan avgi forhåndsstemme fram til mandag kveld.

På selve valgdagen onsdag skal sikkerhetsstyrkene sørge for ro og orden, og vokte de rundt 1.100 valglokalene på Vestbredden og Gazastripen.

Ti år er gått siden forrige gang palestinerne kunne velge nasjonalforsamling, og årets valg blir et veiskille ettersom også islamistene i Hamas deltar.

– Vi oppfordrer våre brødre i den palestinske sikkerhetstjenesten om å utøve sin rett til fritt å velge hvem de vil stemme på, lød oppfordringen fra Hamas-lederen Ismail Haniyah før forhåndsstemmingen begynte.

Haniyah lovet videre et nært og godt samarbeid med sikkerhetsstyrkene, vel vitende om at de fleste takker Fatah for uniformen de bærer.

Arafat og Yassin

– Det er klart at jeg håper at Fatah vinner, sier en ung mann som akkurat har avgitt stemme.

Den røde bereten avslører at han tilhører Yasser Arafats gamle livgarde, Styrke 17, så for ham var valget lett.

Arafats ansikt lyser fra plakatene på veggen bak oss, men den avdøde PLO-lederen er slett ikke alene. Rett bortenfor henger også bilder av sjeik Ahmed Yassin, Hamas-bevegelsens åndelige overhode som ble likvidert av Israel for snart to år siden.

Oppover gata vaier grønne Hamas-flagg i vinden, som en påminnelse om at Fatahs maktmonopol går mot slutten.

Meningsmålingene gir begge partier drøyt 30 prosent oppslutning, selv om Fatah fortsatt klamrer seg til håpet om å få over 50 prosent av stemmene.

Det får de kanskje blant medlemmene av de palestinske sikkerhetsstyrkene, men neppe blant dem som går til valgurnene onsdag.