Minst seks palestinere ble drept og et ukjent antall såret i nye sammenstøt på Vestbredden fredag. Det var de verste sammenstøtene i de palestinske områdene på flere uker.

En 21-åring ble skutt i hodet og drept i Ramallah like nord for Jerusalem under sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

I Nablus på Vestbredden ble fem palestinere drept i forbindelse med steinkasting mot israelske soldater. I byen Hebron sør for Jerusalem ble det også meldt om sårede da israelske stridsvogner fyrte løs mot væpnede palestinere samme sted som et israelsk spedbarn ble skutt og drept mandag.

Beredskap Politiet i Israel var på forhånd satt i beredskap på grunn av den årlige palestinske "landdagen", som markerer eksproprieringen av arabiske eiendommer i 1976. Den gang ble seks palestinere drept under protestaksjoner.

— I dag er det Landdagen, en dag for stolthet, verdighet og utfordring, dagen for seier og martyrium, dagen for hevn over de feige drapsmennene, sa Yasser Arafats organisasjon Fatah i en erklæring.

Demonstrantene i Ramallah brente en dukke som forestilte Israels statsminister Ariel Sharon og ropte "Brigader, brigader", en henvisning til de militante islamistene som sto bak flere selvmordsaksjoner tidligere i uken.

Volden spredte seg også til gamlebyen i Jerusalem, der politi sloss mot palestinere som kastet stein på jøder i bønn ved Klagemuren

Rasende presse Arabisk presse tok fredag et kraftig oppgjør både med israelske hevnaksjoner og USAs veto i FN mot å sende observatører for å beskytte den palestinske befolkningen.

— USAs veto mot å beskytte det palestinske folk mot torturisten Sharon og hans generaler er et direkte slag mot det arabiske toppmøtet (i Amman) skrev avisen Al-Khaleej i De forente arabiske emirater.

— Den arabiske kampanjen mot Arafat, som er blitt bedt om å gjøre slutt på den såkalte volden og terrorismen, er like alvorlig som angrepene fra den sionistiske fienden. Washington har forpliktet seg til å ødelegge eller kolonisere den arabiske region, enten direkte eller gjennom sin medsammensvorne Israel, framholdt avisen.

Hundredagerskrig Jordanske aviser var ikke mer nådige:

— Den israelske regjeringen, under terroristen Ariel Sharon, har lagt de militære kartene på bordet foran generalene, som har startet sin 100-dagerskrig mot palestinerne, skrev avisen Al-Dustour i Amman.

Den syriske partiavisen Al-Baath la all diplomatisk språkbruk til side:

— Den siste (israelske) aggresjonen bekrefter hva president Bashar al-Assad sa på det arabiske toppmøtet om at Israel, både samfunnet og regjeringen, ikke maner til fred, men i virkeligheten er mer rasister og nazister enn nazistene (i Tyskland).

(NTB)