Tirsdag ble 15 døde, pakket i hvite plastsekker, noen av dem tilsølt av blod, gravlagt på en parkeringsplass utenfor det største sykehuset i Ramallah.

Liksekkene var merket med navn og identifikasjonsnummer, og ble først lagt ved siden av hverandre på bakken mens det ble lest bønn i tråd med muslimsk tradisjon.

Deretter ble sekkene senket ned i den provisoriske graven, som en bulldoser i all hast skyflet igjen. Tre små palestinske flagg av plast ble plantet i sanden som minnesmerke.

-Dobbel tragedie

Blant ofrene var flere palestinske politifolk som ble drept da de israelske styrkene inntok Ramallah langfredag, men også flere sivile, blant dem datastudenten Nader Abdel-Rahman.

Ifølge øyenvitner ble han drept av en israelsk snikskytter, etter å ha forsøkt å unnslippe de fremrykkende israelske soldatene ved å søke tilflukt i en trappeoppgang.

Hassan Abdel-Rahman håpet i det lengste å kunne begrave nevøen i hjemlandsbyen Jammaen, men lot seg til slutt overtale av sykehuset til å la ham bli begravd i fellesgraven.

-Dette er en dobbel tragedie. Foreldrene får ikke ta avskjed med ham, og han blir gravlagt i all hast, uten noen skikkelig begravelse, sa Hassan Abdel-Rahman da plastsekken med nevøen ble senket i jorda.

Fredsaktivister

En liten menneskemengde trosset iskald vind og regn og deltok i tirsdagens hastige begravelse ved Sheikh Zaid-sykehuset, under nøye overvåking fra israelske soldater og stridsvogner som hadde tatt oppstilling bare 100 meter unna.

-Måtte Gud hjelpe foreldrene deres, sa en palestinsk kvinne som fulgte begravelsen.

50 italienske fredsaktivister var også på plass, iført gensere med påskriften "Action for Peace".

-Det er fryktelig at disse menneskene ikke får skikkelige graver, sa den ene av aktivistene, 28 år gamle Guiseppina Meichiorre.

Fulle likhus

Palestinernes visehelseminister Munther al-Sharif er blant dem som beklager den provisoriske måten ofrene for Israels krigføring nå gravlegges på.

-Men likhusene er fulle så vi kan ikke vente lenger, sier Sharif.

Direktøren ved Ramallah-sykehuset, Hosnhi al-Atari, la heller ikke skjul på sin fortvilelse.

-Det er en tragedie at våre martyrer ikke kan få skikkelige graver og en skikkelig seremoni, sa han.

Hvor mange palestinere som er drept og såret under Israels angrep mot palestinske byer de siste dagene, vet ingen. Telefonforbindelsen med omverdenen er brutt, palestinske ambulanser får ikke hente ofrene og utenlandske journalister nektes adgang til områdene.

(NTB)