THOMAS HEINE

I stedet slukte de lokkematen rått, slik at de første tv-bildene fra et Gaza under «full palestinsk kontroll» i går var av brennende synagoger og unge menn som trippet rundt i glørne, triumferende viftende med palestinske flagg. Underforstått — i et israelsk prisme - at dette ikke ført og fremst et arabisk folk som ble fratatt sitt land under 38 års israelsk okkupasjon og kolonisering, men en flokk rabiate vandaler som viderefører århundrer med religiøs forfølgelse av det jødiske folk.

— Brannstifting er en barbarisk handling utført av folk uten respekt for hellige steder, sa Israels utenriksminister, Silvan Shalom.

Dagen før det endelige uttoget fra Gaza, som ble fullført umiddelbart etter soloppgang i går, hadde den israelske regjeringen bestemt seg for å la synagogene i de evakuerte jødiske bosettingene bli stående, mens nesten alt annet er blitt jevnet med jorden. Dermed unngikk statsminister Ariel Sharon et nytt oppgjør med den religiøse høyrefløyen, samtidig med at han fikk sendt svarteper videre til palestinerne.

Manøveren var imidlertid så lett å gjennomskue ay den høstet kritikk fra USA. Utenriksdepartementets talsmann, Sean McCormack, poengterte at det palestinske selvstyret ble «satt i en situasjon der den kan bli utsatt for kritikk uansett hva den gjør».

— Det er en israelsk felle. De vil bruke dette til å fremstille palestinerne som usiviliserte, og rettferdiggjøre fremtidige voldshandlinger mot muslimske bønnesteder, påstod den palestinske ministeren for sivile saker, Muhammad Dahlan.

Minst fire synagoger ble i løpet av morgenen satt fyr på av palestinerne, som i titusentall strømmet til de forlatte bosettingene, jublet og sang, avfyrte skudd opp i luften og plantet palestinske flagg og flagg tilhørende forskjellige militante grupper.

Om ettermiddagen begynte palestinske bulldosereå jevne synagogene med jorden.