Samtidig rettet Israel en advarende pekefinger mot de 1,4 millioner palestinerne i territoriet.

Det grønne flagget til Hamas blafret i vinden fra taket på hovedsynagogen i den forlatte bosettingen Neve Dekalim, mens Islamsk hellig krig lot sin svarte fane pryde en av veggene.

Den israelske hæren forlot Gazastripen i morgentimene mandag etter 38 års okkupasjon. Regjeringen besluttet søndag at soldatene ikke skulle rive de rundt 20 synagogene før de reiste hjem.

— Da får vi gjøre det selv, sa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas’ talsmann Jibril Rajoub, og mandag morgen knuste palestinske ungdommer vinduene i en av synagogene.

— Hvis israelerne hadde noen respekt for religion, ville de ha overført disse synagogene til sitt eget område, sa den palestinske ministeren for sivile spørsmål Mohammad Dahlan.

Denne uttalelsen kom før palestinske ungdommer angrep synagogen, knuste vinduene og forsøkte å sette den i brann.

Israel truer

Israels forsvarsminister Shaul Mofaz rettet mandag en kraftig advarsel til palestinerne og deres ledere og sa at fra nå av vil Israel ha «null toleranse» i forhold til terrorvirksomhet.

— Hvis terroristorganisasjoner retter et angrep mot israelske sivile, vil vi reagere, sa Mofaz etter at forsvarssjef Dan Halutz hadde holdt en krass tale noen timer tidligere.

— Vi drar vår vei med hodene høyt hevet, sa Halutz under flaggfiringen natt til mandag. Han advarte de 1,4 millioner palestinerne i Gaza mot å bruke områdene de nå overtar, til angrep mot israelske områder.

— Vi vil ikke tåle udugelighet, lukke øynene for palestinsk svikt eller snu ryggen til terror. Palestinerne skal ikke få sjansen til å lure seg unna sine forpliktelser, sa Halutz under en seremoni preget av det nyhetsbyrået AFP kalte en fiendtlig holdning til palestinerne.

Gazastripen er fullstendig omringet av israelske styrker, og israelerne har mange ganger tidligere rykket inn igjen i områder de har forlatt.

Lettelse og jubel

Den palestinske selvstyremyndigheten opplyste i helgen at det ville ta opp til en måned før vanlige palestinere kunne slippe inn i de forlatte jødiske bosettingene.

Men verken det ytterliggående organisasjonene eller befolkningen tok noen hensyn til disse instruksene, da de strømmet inn i de ødelagte bosettingene så snart de siste israelske soldatene var ute av syne.

Ungdommer satte fyr på flere av de 21 synagogene og gikk løs på alle andre symboler på den israelske okkupasjonen.

De siste israelske soldatene forlot Gazastripen i morgentimene mandag etter at de vel 8.000 ulovlige bosetterne i territoriet ble tvangsevakuert under mye medievirak i august.

— Dette er en gledens dag som det palestinske folk ikke har vært vitne til på 100 år, sa palestinernes president Mahmoud Abbas.

Israelske soldater smilte nesten like bredt, da de krysset grensen for siste gang.