JON TUFTO og NTB

Palestineske geriljaer i den sørlige havnebyen Sidon avfyrte maskingevær-salver og granater i luften etter angrepet, ifølge korrespondenter i nyhetsbyrået AFP.

Glede

Hundrevis av palestinere på Vestbredden feiret angrepene i USA.

I byen Nablus delte palestinere ut godterier på gaten i glede over angrepene, og på gatene i Øst-Jerusalem la enkelte ikke skjul på sin glede.

— Det føles som en drøm. Jeg trodde aldri at USA en dag skulle måtte betale en pris for støtten til Israel, sa den 24 år gamle palestineren Mustafa.

— Vi er glade for at Amerika er rammet. Amerika er imot oss, sa en annen ung palestiner som kalte seg Suleiman.

— Det som har skjedd i USA er en konsekvens av amerikansk politikk i den mest konfliktfylte regionen i verden, sier en talsmann for Islamsk hellig krig, Nafez Azzam. Han tilføyde likevel at organisasjonen hans er imot drap på uskyldige.

Arafat fordømmer

— Vi fordømmer den alvorlige aksjonen fullstendig. Vi er helt sjokkerte. Det er utrolig, utrolig, utrolig, sa Arafat i en kommentar fra hovedkvarteret i Gaza. Også andre palestinske organisasjoner understreket at de ikke hadde hatt noe med terrorangrepene å gjøre.

Mistanker retter seg mot den saudiarabiske terroristen Osama Bin Laden, som tidligere har stått bak omfattende terroraksjoner mot amerikanske mål. Amerikansk UD advarte i mai om at man hadde mottatt troverdig informasjon om at Bin Laden planla aksjoner mot mål i USA.

Organisasjonen Islamsk hellig krig ga USA selv ansvar for terroren, og på Vestbredden ga mange palestinere uttrykk for glede.

- Ikke innblandet

Talsmenn for de to venstreradikale palestinske gruppene PFLP og DFLP sa at de ikke hadde noen ting med terroren å gjøre.

— PFLP har ingenting å gjøre med disse eksplosjonene, sa PFLP-talsmann Maher Taher i Damaskus.

Talsmann Ali Badwan for den andre radikale organisasjonen DFLP sa at heller ikke hans organisasjon hadde hatt med de voldsomme terrorangrepene å gjøre.

— Vi er imot alle voldshandlinger utenfor de okkuperte palestinske områdene, sa han.

Også representanter for den ytterliggående islamske organisasjonen Hamas nektet for å ha noe med angrepene å gjøre.

Bin Laden

Den saudiarabiske terroristen Osama bin Laden advarte for tre uker siden om at han og hans tilhengere ville iverksette et storstilt angrep på amerikanske interesser.

Angrepet skulle være en gjengjeldelse for at USA støtter Israel, sier en arabisk journalist i London med tilgang til bin Laden.

Abdel-Bari Atwan, redaktør for den London-baserte avisen al-Quds al-Arabi sier at islamske fundamentalister under ledelse av bin Laden "nesten sikkert" sto bak angrepet på World Trade Center i New York.

— Det er mest sannsynlig islamske fundamentalister som står bak. Osama bin Laden advarte for tre uker siden om at han ville angripe amerikanske interesser i et angrep ingen har sett før, sa Atwan til nyhetsbyrået Reuters.

— Vi har fått flere advarsler om store angrep på amerikanske interesser. Vi tok det ikke så alvorlig, vi ville se hva som skjedde før vi meldte om det, sier han.

Atwan har intervjuet bin Laden og har tett kontakt med hans tilhengere.