— Våpenhvilen med Israel er en vits, sier palestinere i flyktningleiren Rafah på Gazastripen. Leiren ble natt til torsdag angrepet av israelske stridsvogner og bulldosere.

Flere bygninger ble jevnet med jorden, og da aksjonen var over, lå det igjen tre drepte palestinere, samt et tredvetalls skadde, ifølge palestinske tjenestemenn.

Aksjonen kom etter at tre israelske soldater ble såret av en bombe, like før gårsdagens møte mellom palestinernes leder Yasser Arafat og Israels utenriksminister Shimon Peres. Hamas har påtatt seg ansvaret.

Hamas er en av de militante gruppene som ikke har akseptert våpenhvilen Arafat innførte for ti dager siden.

— Her i Rafah har vi ingen tillit til våpenhvilen fordi en våpenhvile er mellom to parter, og i går var det kun én part som skjøt og drepte, sier en 55 år gammel slakter.

To til drept

Torsdag ble ytterligere to palestinere drept. En 15-åring ble truffet av flere skudd i brystet i nærheten av Rafah, mens en mann på rundt 30 år ble truffet av sju skuff da han tilsynelatende nærmet seg israelske soldater som voktet den jødiske bosettingen Kfar Darom. Øyenvitner sier at mannen var ubevæpnet.

Fredag er det ett år siden den omstridte Likud-politikeren Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden, der al-Aqsa moskeen står. Sharons vandring på muslimsk hellig grunn utløste det palestinske opprøret, som til nå har krevd 827 menneskeliv - av dem over 600 palestinere.

Nå er Sharon Israels statsminister. At han tok med seg fredsprisvinner Shimon Peres i regjeringen, har ikke ført til økt diplomati. Onsdag møtte han endelig Arafat til et sikkerhetsmøte etter mye om og men.

Noen kilometer lenger unna ble samtidig en 16-årig palestiner drept etter å ha fått en kule i hodet.

Enda sintere

At Peres og Arafat skal møtes igjen innen en uke, spiller liten rolle for folk flest. I Rafah er folk om mulig enda sintere enn før, og torsdag morgen kjørte representanter for Hamas rundt og oppfordret beboerne til å ignorere avtalen til Arafat og Peres:

— Nei til sikkerhetssamarbeid, tusen nei til møtet mellom Peres og Arafat, nei til alle som forsøker å stanse intifadaen! erklærte en aktivist.

Også geriljagruppen Hizbollah i Libanon ga de radikale kreftene drahjelp torsdag. Leder Hassan Nasrallah sa at Israel forsøker å lamme intifadaen ved urettmessig å kalle den for terrorisme, og anklaget landet for å utnytte terrorangrepene i USA til å kaste dårlig lys på palestinere som protesterer mot israelsk okkupasjon.

Hizbollah-geriljaen er et forbilde for mange palestinere, etter at den bidro til at Israel trakk seg ut av Libanon etter 22 års okkupasjon.

Palestinske sørgende bærer til graven en av de tre palestinerne som ble drept under et israelsk angrep på flyktningeleiren Rafah torsdag morgen. (Foto: AP/SCANPIX)