En storming av Den røde moské i hovedstaden kan være nært forestående. Myndighetene har gitt de islamistiske opprørerne i moskeen en siste mulighet til å overgi seg. Regjeringen frykter at islamistene vil begynne å drepe kvinner og barn.

– Vi gjør vårt beste for å unngå et blodbad, sier Qari Hanif Jallundri i organisasjonen som har tilsyn med landets religiøse skoler.

– Vi ønsker at begge sider viser fleksibilitet, legger han til.

Møter statsministeren

Ifølge myndighetene blir flere hundre kvinner og barn holdt tilbake i moskeen som levende skjold.

Mandag skal Jallundri sammen med blant andre en gruppe imamer, møte statsminister Shaukat Aziz for å diskutere om det fortsatt er mulig å komme fram til en fredelig løsning på den svært spente situasjonen.

Regjeringen krever at den radikale lederen av moskeen Abdul Rashid Ghazi overgir seg, hvis han vil unngå å bli drept. Men Ghazi har avvist kravet og sier at han foretrekker å dø som martyr fremfor å overgi seg.

Utlendinger

Utenlandske opprørere, blant annet fra Usbekistan, i tillegg til pakistanske militante fra en gruppe som kobles med halshoggingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl og attentatforsøk mot president Pervez Musharraf, er blant dem som har forskanset seg inne i moskeen, ifølge tjenestemenn.

Terrorister ettersøkt både i og utenfor Pakistan skal befinne seg inne i moskeen. Opprørerne har bånd til al-Qaida, ifølge tjenestemenn.

Drepte offiser

Musharraf deltok tidlig søndag i begravelsen til oberst Haroon Islam, som ble drept i sammenstøt natt til søndag. Islam ledet operasjoner mot moskeen da han ble truffet av flere skudd. Han døde kort tid etter på et militærsykehus.

Pakistanske sikkerhetsstyrker har sprengt hull minst sju steder på muren til Jamia Hafsa-skolen, for å hjelpe kvinner og barn som holdes som gissel til å rømme. Flere kvinner døde i sammenstøt søndag, og tre jenter ble skutt i leggen da de rømte, sier en kilde i moskeen.

Minst 21 personer er hittil blitt drept i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og opprørerne.