– Eksplosjonen er en reaksjon på hærens offensiv i Swat og Malakand. Man kan ikke utelukke muligheten for et nye angrep av denne typen i framtiden, sa Mian Iftikhar Hussain, som er informasjonsminister i North West Frontier-provinsen, der Peshawar er hovedstad.

Et halvt tonn sprengstoff la luksushotellet Pearl Continental i ruiner tirsdag kveld. Hussain sier det var en svikt i sikkerhetssystemet i forbindelse med angrepet.

Ministeren opplyser at ni mennesker ble drept og 62 skadd. Andre kilder hevdet dødstallet var høyere.

FN-arbeidere

En filippinsk og en serbisk FN-ansatt er blant de drepte i eksplosjonen. De var to av flere bistandsarbeidere som bodde på hotellet, og som skulle hjelpe de sivile som er ofre for kampene mellom regjeringshæren og Taliban-opprørere i Swat-dalen.

Redningsarbeidere lette onsdag etter overlevende og omkomne i ruinene av hotellet. Ingen hadde til da tatt på seg skylden for angrepet, men islamistiske Taliban-grupper har truet med angrep mot pakistanske storbyer som hevn for regjeringshærens offensiv.

Nordmann

Nordmannen Jørn Christoffersen forteller til VG Nett at han måtte dukke unna kuler da det ble skutt mot Pearl Continental.

– Plutselig hørte vi hagleskudd, så hørte jeg automatvåpen. Plutselig smalt alle vinduene ut mot hovedveien i stykker, sier Christoffersen.

Etter noen sekunder hørtes et nytt brak, forteller han videre.

Bilder fra overvåkingskameraer viser at to biler, en hvit personbil og en liten lastebil, stanset foran en vaktpost utenfor hotellet. Det kom en liten hvit røykdott fra den ene bilen da vakten ble skutt. Sekunder senere kom et sterkt lysglimt. Det var selve eksplosjonen.

Ruinhaug

Den etterlot seg Pearl Continental som en haug av betongklumper og forvridd metall. Hotellet ble regnet som Peshawars beste, og har vært populært både blant framtredende pakistanere og blant utenlandske besøkende til den uroherjede regionen i nordvest.

Politiet mener lastebilen som ble brukt i angrepet, inneholdt om lag 500 kilo sprengstoff. Det er omtrent like mye som i aksjonen mot Marriott-hotellet i den pakistanske hovedstaden Islamabad i september i fjor, der 55 mennesker mistet livet.

Peshawar er hovedstad i North West Frontier-provinsen og ligger sør for Swat-dalen, der pakistanske regjeringsstyrker er på offensiven mot Taliban. Onsdag ble det meldt at rundt 70 geriljafolk er drept i sammenstøt i Bannu-området 150 kilometer sørvest for Peshawar.

– Økt støtte til regjeringen

USAs spesialutsending til regionene, Richard Holbrooke, sa onsdag at han merket økt støtte til den pakistanske regjeringens kamp mot militante grupper da han besøkte området nylig. Han sa også at han mener regjeringen er sterk nok til å vinne kampen.

– Overalt var det en dramatisk endring i innstilling sammenlignet med mine tidligere reiser, på grunn av Talibans voldshandlinger. Vi er alle imponert over hærens handlinger de siste ukene, sa Holbrooke.

Pakistanske sikkerhetsfolk gransker ruinene av luksushotellet Pearl Continental i byen Peshawar. Hotellet, som var populært blant framtredende pakistanere og utenlandske besøkende, ble tirsdag kveld lagt i ruiner av en sprengladning på rundt et halvt tonn.
REUTERS / Ali Imam / SCANPIX
En av de omkomne bæres bort fra ruinene av Pearl Continental-hotellet i Peshawar nord i Pakistan etter selvmordsbombingen tirsdag kveld. Ingen har tatt på seg skylden for aksjonen kvelden før, men mistanken rettes mot Taliban-opprørere.
ADREES LATIF