Taliban gjorde det klart at det ikke blir aktuelt å utlevere Osama bin Laden, av moralske og religiøse grunner, opplyste en av delegasjonens medlemmer, mufti Mohammad Jamil, etter at de kom tilbake til Karachi fredag kveld.

Delegasjonen, som besto av en gruppe pakistanske mullaer og lederen for landets mektige etterretningstjeneste, møtte Talibans øverste leder, mullah Mohammad Omar, i Kandahar, byen som lenge har vært base både for Taliban-bevegelsen og den terrorettersøkte saudiaraberen Osama bin Laden.

Delegasjonen besto av Talibans gamle læremestere, blant andre mullah Nizammudin Shamazia. Han har selv hatt mange av Taliban-lederne som studenter ved sin presteskole i Karachi, og er kjent for å ha et nært forhold til bevegelsens sterke mann, mullah Mohammad Omar.

Tvil

Observatører tvilte på forhånd på om Taliban-ledelsen ville lytte mer til sine pakistanske læremestere enn til Afghanistans egne religiøse overhoder.

Et såkalt ulama-råd av afghanske mullaer ba i forrige uke Osama bin Laden forlate Afghanistan av egen fri vilje, noe han ikke har vist vilje til å gjøre.

I et intervju med en Karachi-avis fredag bedyrer den terrorettersøkte saudiaraberen nok en gang sin uskyld, og Taliban-ledelsen har gjentatte ganger gjort det klart at han ikke vil bli kastet ut med makt.

Etterretningssjef

Med i det pakistanske følget var også landets mektige etterretningssjef, general Mahmood Ahmed, som gjorde et lignende forsøk på å få Taliban-lederne til å utlevere bin Laden for en drøy uke siden.

Pakistans sikkerhets— og etterretningstjeneste (ISI) hjalp Taliban til makten i Afghanistan i 1996, og har siden samarbeidet tett med bevegelsen for å holde den indiskstøttede Nordalliansen unna Kabul.

Ifølge etterretningskilder skal minst 31 navngitte pakistanske offiserer inntil nylig ha fungert som rådgivere for Taliban, og seks av dem skal ha hatt "ledende militære poster" i nabolandet.

Nektet å delta

Verdt å merke seg var at en rekke pro-talibanske ledere i Pakistan nektet å delta i delegasjonen til Kandahar, fordi general Pervez Musharrafs regjering krevde å få diktere budskapet som skulle overleveres - et krav om øyeblikkelig utlevering av Osama bin Laden.

Flere islamske grupper i Pakistan holdt fredag demonstrasjoner utenfor moskeer og FNs kontorer i Islamabad til støtte for Taliban, og oppfordret alle muslimer til å støtte sine "afghanske brødrene og ikke verdensimperialismen".

Noen av demonstrantene ropte også slagord til støtte for Osama bin Laden, mens andre krevde bevisene for hans skyld i terrorangrepene mot USA på bordet.

Absolutt hellig

At bin Laden i årevis har vært en nær personlig venn både av mulla Omar og flere andre Taliban-ledere, og skjenket dem rike gaver, gjør en kuvending fra Omars side lite sannsynlig.

Bin Laden har blant annet bygd en stor villa for Omars familie i Kandahar, og skal også ha giftet bort en av døtrene sine til en av mullaens sønner.

Taliban-lederne fastholder at bin Laden er "gjest" i landet, og er det noe som er absolutt hellig for pashtunere som Omar så er det gjestfrihet eller "melmastia".

Gjestfriheten er helt bærende i pashtunernes eldgamle lover, og gjelder selv fiender. Bin Laden har derfor trolig funnet de beste beskytterne han kan drømme om.

Også fredag var det protestdemonstrasjoner mot USA i flere pakistanske byer