Pakistan vil kvitte seg med 2,4 millioner afghanske flyktninger. De som ikke registrerte seg i 2006, kan bli kastet ut, advarer landets innenriksminister.

40 år gamle Abul Mohammad støtter seg til hakken og klør seg i hodet. Tolv timer om dagen, seks dager i uka i 25 år har han laget murstein i utkanten av Islamabad. For 30 år siden flyktet han og millioner av andre fra Afghanistan.

– Her kan jeg brødfø familien. Situasjonen i Afghanistan er veldig vanskelig. Jeg kan ikke reise tilbake dit nå, sier Abul Mohammad.

I likhet med mange av afghanerne som jobber på de rundt 70-80 små fabrikkene som ligger spredt utover et stort område utenfor Islamabad, har han lånt penger til bolig av fabrikkeieren. Tre av sønnene, den yngste bare åtte, jobber nå sammen med faren for å betale tilbake lånet.

De aller fleste av arbeiderne er fattige afghanske flyktninger, som foretrekker hard jobb for luselønn i Pakistan fremfor å reise tilbake til Afghanistan.

– Alle må reise

Fortsatt befinner det seg 2,4 millioner afghanske flyktninger i Pakistan. Antallet som reiser tilbake til Afghanistan sank kraftig i 2006. De som ønsker å reise, og som har noe å reise tilbake til, har allerede dratt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Pakistan er enig i at repatriering skal skje frivillig, men spørsmålet er hva som skjer dersom ikke folk vil reise. Pakistan vil nemlig ha alle de afghanske flyktningene ut av landet.

– Hva forventer man av Pakistan? Flyktningene har vært her i snart 30 år. Ingen kan så tvil om Pakistans vilje til å hjelpe, men vi er i en veldig vanskelig posisjon. Vi tror ikke på at flyktningene integreres i det pakistanske samfunnet. Alle må reise, sier innenriksminister Aftab Ahmad Khan Sherapo.

– Ulovlige innvandrere

Pakistanske myndigheter holder i samarbeid med UNHCR på med å kartlegge hvem de afghanske flyktningene i Afghanistan er. Ved juletider hadde drøye 1 million av flyktningene registrert seg.

– De som ikke registrerer seg, vil bli regnet som ulovlige innvandrere. De risikerer å bli fengslet og kastet ut av landet, sier innenriksminister Sherapo.

– Vi skjønner at vi ikke kan tvinge 2,4 millioner mennesker til å dra på en gang. Vi trenger de neste tre årene på å få dem til å reise frivillig.

Innenriksministeren tror ikke flyktningene vil kunne bli et viktig bidrag til den pakistanske økonomien:

– De kan være et bidrag, men det må være et bidrag til den økonomiske utviklingen i Afghanistan, ikke i Pakistan.

Bedre i Pakistan

For 25 år siden var alle afghanerne i Pakistan flyktninger, men slik er det ikke lenger, ifølge UNHCR.

– Pakistan må erkjenne forandringene. Men hvordan skille de som er flyktninger og trenger hjelp, fra dem som ikke er det? Det er det vi gjør med registreringsprosessen, sier UNHCRs nestsjef i Pakistan, Indrika Ratwatte.

Kun 20 prosent av de afghanske flyktningene oppgir sikkerhetshensyn som årsak til at de ikke kan vende tilbake til Afghanistan. De fleste blir i Pakistan fordi jobb— og bomuligheter er dårligere i hjemlandet.

– Offisielt sier Pakistan at alle må dra, men uoffisielt erkjenner de at noen kommer til å bli. Men nå er gruppen for stor og sammensatt til at myndighetene kan si det. Det vil være umulig politisk, sier Ratwatte.

– Reiser ikke

Ved mursteinsfabrikken utenfor Islamabad sitter 23 år gamle Sherwali på huk og lager murstein i en voldsom fart. Bak ham siger kullsvart røyk opp fra skorsteinene mursteinene brennes i. Sherwali rekker å lage 800 murstein om dagen, noe som gir ham en lønn på 15 kroner.

Han er en av dem innenriksminister Sharpo vil bli kvitt. Men ministeren kan få en tøff jobb med å overtale Sherwali til å reise hjem frivillig.

– Jeg har ingen planer om å reise tilbake til Afghanistan. Jeg har ikke noe jord i Jalalabad. Der er det umulig å klare seg, sier Sherwali NTB.

Enric Marti
STR/PAKISTAN