Islamabad: «Vi vil ofre våre liv for profeten», lød noen av slagordene de unge mannlige studentene ropte mens de torsdag marsjerte i Islamabads gater.

— Hvis jeg skjeller ut dine foreldre, blir du ikke sint da? Vår profet er 1000 ganger viktigere enn våre foreldre, og det er derfor vi er her for å protestere. Men det handler egentlig ikke om hvorfor vi er her, men hvorfor de gjør det mot oss?, sier Mohammad Zubai med gråtkvalt stemme og fortsetter:

— Det har ikke noe med frihet å gjøre. Det er en terrorhandling.

Store protester

Den 25-årige universitetsstudenten i hvit skjorte og svarte lerretsbukser er langt fra den eneste som går på gaten. I hele Pakistan er det protester – og alle avisforsider forteller om protester, også de urduspråklige avisene, som blir lest av massene.

En domstol har besluttet å blokkere over 450 hjemmesider, inklusiv Facebook og YouTube, fordi myndighetene mener de inneholder blasfemisk materiale. Men forbudet er også en fordømmelse av og en protest mot en konkurranse på Facebook, som oppfordrer folk til å tegne profeten Muhammed. En konkurranse som fikk islamske jurister til å ta saken til retten, der de krevde at myndighetene blokkerte den populære hjemmesiden. Onsdag ble Facebook blokkert, torsdag YouTube og flere hundre andre hjemmesider.

- Dårlig nyhet

  • Det er en veldig dårlig nyhet for meg som bruker Facebook hver dag. Men som kineserne skal vi nok finne en vei utenom – en proxy server. Vi pakistanere er kloke, sier Hajra Hafeez Rehman, mens hun taster på sin PC og tar en slurk av kaffen her på en av Islamabads trendy kafeer. Hun prøver å gå inn på Facebook og YouTube, men får samme melding: «This site is restricted». Men på nabobordet har Zohaib Jaffar allerede funnet en proxy-server – han viser at han kan komme inn på begge sidene.

– Det er lett, sier den 27-årige legen smilende.

— Ærlig talt tror jeg ikke det er en god idé å stenge hjemmesider. Det gir ikke mening, for det handler om vår rett til å velge. Regjeringen skal ikke velge for oss, sier Zohaib Jaffars 30-årige venninne Adeela Khan, lege, mens hun tar en slurk av kaffe-latten. Hun er tydelig frustrert over at regjeringen innfører sensur.

Krever unnskyldning

Men ute på gaten faller regjeringens forbud i god jord – mennene krever en unnskyldning fra Facebook og at den pakistanske regjeringen kutter alle politiske forbindelser til de land som står bak tegningene. Norge, Sverige og Danmark blir nevnt, og norske flagg ble onsdag påtent i flere byer. Scenene minner om dem man så i 2006 etter at de danske Muhammed-tegningene ble trykket. Men denne gang er raseriet større.

Artikkel fortsetter under bildet

MOHSIN RAZA

BRENNER norske flagg i raseri. — Hater islam

  • Europa og Vesten hater islam. De er våre fiender, lyder det fra talerstolen, der Syed Belal fra det religiøse partiet Jamaat-e-Islami taler til de unge mennene. På bannerne står «Halshugg dem som fornærmer profeten» og «vi elsker profeten, fred være med ham». Det var også Jamaat-e-Islami som var drivkraften bak protestene i 2006.

Men det var ikke bare de religiøse partiene som torsdag mobiliserte eldre, unge, kvinner og menn. Jenter og gutter i dongeri var også ute for å protestere – og under den ukentlige brifingen i utenriksdepartementet ble de blasfemiske tegningene også fordømt.

Krenkende

  • Slike ondsinnede og krenkende angrep sårer følelsene hos muslimer i hele verden og kan ikke aksepteres under dekke av ytringsfrihet, sa utenriksdepartementets talsmann Abdul Basit med henvisning til bildene av profeten på Facebook. Den sosiale portalen ser nå nærmere på saken: «Selv om innholdet ikke overtrer våre betingelser, forstår vi at det kanskje ikke er lovlig i noen land», sa Facebook i en pressemelding.

— Hvis vi ikke stopper Facebook i dag, hva blir da det neste? Hvis vi ikke gir dem motstand, vil de fortsette i morgen, sier Faheem Abbas selvsikkert og prøver å overdøve de andre mennenes slagord i bakgrunnen.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN