Militæret har i flere måneder angrepet opprørsstillinger i området fra lufta for å redusere de militante islamistenes kampstyrke. Lørdag gikk soldater inn i området med støtte fra krigsfly og kamphelikoptre.

– Soldatene møter motstand, sier en lokal tjenestemann.

– De bruker tunge våpen mot soldatene, sier han om opprørerne.

Bakkeoperasjonen blir innledet etter to uker med voldsomme opprørsangrep i Pakistan. Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi – angrep som har krevd minst 175 liv.

Portforbud

Myndighetene innførte portforbud i Sør-Waziristan før bakkeoperasjonen ble innledet. Operasjonen har vært ventet, og flere tusen sivile har prøvd å komme seg bort fra området.

Ifølge en tjenestemann setter myndighetene inn både soldater, halvmilitære og politi i en utvidet aksjon som til slutt vil omfatte 60.000 mann. Vinteren står for døren, og derfor haster det for militæret å få fullført bakkeoperasjonen.

– Det vil bli en rask operasjon med tanke på værforholdene. Snart vil været forandre seg helt, og det vil kanskje komme snø. Vi vil prøve å gjøre oss ferdige før snøen faller, sier en tjenestemannen.

Liten kontroll

Sør-Waziristan grenser mot Afghanistan og ligger i et område der pakistanske myndigheter har liten kontroll og Taliban og al-Qaida står sterkt.

USA har lenge lagt press på pakistanske myndigheter for å få dem til å gjennomføre en omfattende operasjon mot opprørerne i området, som brukes som baser for angrep mot soldater fra USA og NATO i Afghanistan.

Den pakistanske hæren har prøvd å presse Taliban ut av Sør-Waziristan tre ganger siden 2001. Forsøkene er imidlertid blitt avsluttet med våpenhviler som har latt Taliban beholde kontrollen.

Ingen avtale

Denne gangen understreker militæret at det ikke vil være aktuelt å inngå noen avtaler med opprørerne.

Det er nemlig viktig for hæren å beholde overtaket den fikk tidligere i år i en omfattende aksjon mot Taliban i Swat-dalen, en annen region nord i Pakistan der opprørere har stått sterkt.

I Nord-Waziristan ble to soldater drept og fire såret da militærkolonnen deres ble rammet av en veibombe lørdag. I Sør-Waziristan ble én soldat drept i et bombeangrep i byen Jandola. (©NTB)