– Tallet på drepte under urolighetene etter Bhuttos død er ti, mesteparten av dem i Sindh-provinsen, sier talsmann for departementet Javed Cheema.

Fire personer ble drept i Karachi, fire i landlige områder i Sindh-provinsen i sør og to i den østlige byen Lahore, ifølge talsmannen.

To personer ble skutt og drept i den østlige byen Lahore, hvor butikker, busser og biler ble satt fyr på, ifølge en polititjenestemann.

Et sammenstøt mellom politi og demonstranter i byen Tando Allahyar i den sørlige provinsen Sindh førte til at en av demonstrantene mistet livet, ifølge borgermester Kanwar Naveed Jamil.

I Khaipur-distriktet ble ytterligere en mann skutt og drept, opplyser det lokale politiet.

I Jacobabad, hjembyen til Mohammedmian Soomro som leder forretningsministeriet i Pakistan frem til det planlagte valget i januar, ble både rettsbygninger, banker og andre bygg satt i brann. Også noen butikker som tilhører slektninger av Soomro, ble påtent i byen som ligger i Sindh-provinsen.

Tåregass Politiet brukte tåregass og batonger for å spre hissige demonstranter i den nordvestlige byen Peshawar, der over 100 rasende Bhutto-tilhengere blokkerte hovedveien og satte fyr på reklameplakater for det største partiet som støtter president Pervez Musharraf.

Også i Karachi strømmet flere tusen mennesker ut i gatene for å protestere.

– Det er uroligheter omtrent over alt, sa en polititjenestemann torsdag kveld, men da det nærmet seg midnatt roet situasjonen seg ned, melder Reuters.

Frykter ny unntakstilstand

Attentatet mot den populære Benazir Bhutto fant sted mindre enn to uker før valget hvor hun selv var kandidat, og mange frykter politisk krise og voldelige demonstrasjoner i dagene som kommer.

Flere kommentatorer uttrykker bekymring for at valget på ny nasjonalforsamling neppe kan holdes som planlagt 8. januar.

– Jeg tror det er en reell mulighet for at Musharraf vil bestemme seg for at situasjonen har kommet ut av kontroll og at det er nødvendig å innføre unntakstilstand igjen, sier analytikeren Farzana Shaikh til nyhetsbyrået Reuters.

Få timer etter attentatet kom meldingen om at den pakistanske opposisjonslederen Nawaz Sharif vil boikotte det kommende valget. Han krever også at president Pervez Musharraf må gå av umiddelbart.

Samtidig brøt det ut uroligheter flere steder i landet, fra Himalaya i nord til kysten mot Indiahavet i sør. Busser og biler ble satt i brann, og flere ble drept i storbyen Lahore og i Sindh-provinsen hvor Bhutto vokste opp.

President Musharraf ga terrorgrupper skylden for attentatet.

– Jeg ber hele nasjonen om å samarbeide. Vi vil ikke hvile før vi har fjernet disse terroristene, forsikret presidenten, uten at opptøyene så ut til å gi seg av den grunn.

Skutt

Bhutto ble drept under et valgmøte i Rawalpindi, byen hvor hennes egen far, tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, ble henrettet ved henging for 28 år siden.

Selvmordsbomberen slo til bare noen minutter etter at den kvinnelige opposisjonslederen hadde talt til tusener av begeistrede tilhengere. Bhutto ble skutt i nakken og brystet idet hun skulle stige inn i bilen sin, og like etterpå sprengte attentatmannen seg selv i lufta og tok med seg et 20-tall andre i døden.

Åstedet for attentatet var dekket av blod etter at Bhutto ble kjørt bort. En reporter fortalte om avrevne kroppsdeler ved inngangen til parken der attentatet skjedde.

– Hun er blitt martyr, sa Bhuttos sikkerhetsrådgiver Rehman Malik da det var kjent at Bhutto var død av skadene hun fikk.

– Vi ba gjentatte ganger regjeringen om beskyttelse for henne, men de reagerte ikke, hevdet Malik.

Ekstreme islamister

Tilhengere av Bhutto samlet seg utenfor sykehuset i Rawalpindi hvor kirurgene forsøkte å redde livet hennes. Da de fikk beskjeden om at hun var død, tok raseriet overhånd. Flere ropte slagord mot president Musharraf, og dørene til sykehuset ble knust.

Torsdag kveld norsk tid hadde ingen tatt på seg ansvaret for ugjerningen. Men etter det forrige attentatet mot Bhutto i oktober hevdet hun selv at det fantes medlemmer i regjeringspartiet og elementer innen sikkerhetstjenestene som hadde hatt en finger med i spillet.

I tillegg finnes det grupper i utkanten av de ekstreme, religiøse partiene i Pakistan som har vært svært fiendtlig innstilt til den kvinnelige politikeren.

– Det blir interessant å se i hvilken grad vanlige pakistanere nå vil vende seg mot disse partiene og beslektede grupper, sier forsker Elisabeth Eide til NTB.

MIAN KHURSHEED / REUTERS