Overalt henger partiplakater og bilder av politiske frontfigurer som stirrer med intense blikk utover bygatene. Valget mandag regnes som et skjebnevalg, men samtidig er det usikkert hvor mange som vil ta seg bryet med å møte opp til stemmeurnene. Politikerforakt og frykt for terrorhandlinger kan komme til å holde velgere hjemme.

Denne uka ble det kjent at minst ti militante islamister er arrestert i Karachi, mistenkt for å planlegge terrorhandlinger på valgdagen.

Les også: Flere titall døde i bombeangrep

Frykter uro

Laila Bokhari, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, tror terrorfrykt vil påvirke valgdeltakelsen.

– Jeg tror mange vil holde seg hjemme på valgdagen av frykt for uro og nye opptøyer, sier Bokhari til NTB.

Hun mener imidlertid at mistilliten pakistanerne har til politikerne er hovedårsaken til lav valgoppslutning, som tradisjonelt har ligget på 30-40 prosent.

– Folk er likegyldige til valget fordi partiene ikke har gått inn for å gjøre noe med de sakene folk er opptatt av, som høye kornpriser, forklarer forskeren.

– Den økonomiske situasjonen i Pakistan er vanskelig, og høy inflasjon og høye priser er noe som opptar folk, men som partiene ikke har tatt opp i valgkampen. Når partiene ikke tar opp de sakene folk bryr seg om, mister folket interessen, mener Bokhari.

Valgfusk

Frykten for omfattende valgfusk kan også komme til å holde desillusjonerte pakistanere hjemme. Fredag gikk Pakistans riksadvokat Malik Qayyum ut mot den amerikanske menneskerettsgruppen Human Right Watch (HRW) og tilbakeviste at han hadde sagt at valget vil bli preget av omfattende valgfusk.

HRW hevder å ha opptak av Qayyum, som er en nært alliert til president Pervez Musharraf, der han uttaler seg om valgfusket.

Også opposisjonen har i lengre tid anklaget Musharrafs regjering for å forsøke å fikse valget til egen fordel.

Asif Ali Zardari, enkemannen til den drepte opposisjonslederen Benazir Bhutto, har truet med massive demonstrasjoner hvis valget ikke går riktig for seg. Han har også oppfordret sine tilhengere til å «beleire» valglokalene for å sikre at alt går som det skal.

Musharraf har på sin side hele tiden lovet at valget vil bli fritt, åpent og rettferdig. Han har også advart opposisjonen mot å protestere mot et valgresultat de ikke liker.

Men selv har Musharraf et legitimitetsproblem. En meningsmåling som nylig ble foretatt for BBCs urdutjeneste, viser at tre av fire pakistanere vil bli kvitt Musharraf.

Maktkamp

Bokhari sier valget mandag er svært viktig for Musharraf.

– Han er nødt til å ha nasjonalforsamlingens støtte, skal han klare seg, fastslår hun. Hun vil imidlertid ikke spå noe om resultatet.

– Det er veldig vanskelig å si. Musharrafs parti PML-Q kan vinne flertall, samtidig er det mulig at opposisjonspartier kan kompromisse og danne allianser sammen.

Dersom Bhuttos parti (PPP) vinner over to tredeler av plassene i nasjonalforsamlingen, har partiet sagt de vil arbeide for å få fjernet Musharraf.

Bokhari tror drapet på Benazir Bhutto kan påvirke valget.

– Drapet har skapt mer mistillit til Musharraf. Samtidig vil trolig Bhuttos tilhengere bruke det for alt det er verdt i valgkampen og fremheve hennes martyrstatus, sier hun.

SKJEBNEVALGET: Allerede lørdag ble valglokaler bombet i Pakistan. Bidlet viser valgplakater i Rawalpindi i Pakistan.
GORAN TOMASEVIC