Haitiske myndigheter mistenker forsøk på menneskesmugling eller ulovlig adopsjon.

— Dette er totalt ulovlig. Ingen barn kan forlate Haiti uten tillatelse, og den tillatelsen hadde ikke disse menneskene, sier sosialminister Yves Cristalin.

Amerikanerne nekter på sin side for å ha gjort noe galt. De forklarer at de hadde en avtale med myndighetene i nabolandet Den dominikanske republikk om å ta de 33 barna med til et barnehjem der.

— Vi har en baptistprest her i Port-au-Prince som har fått barnehjemmet sitt fullstendig ødelagt. Han ba oss om å ta barna med til barnehjemmet i Den dominikanske republikk, sier Laura Sillsby, som hevder hun er leder for en veldedig organisasjon i den amerikanske delstaten Idaho.

Amerikanerne ble pågrepet fredag ved grensen mellom de to landene på den karibiske øya Hispaniola, og Sillsby uttaler seg fra en fengselscelle i Haiti.

Myndighetene i landet har tidligere advart om at menneskesmuglere kan utnytte den kaotiske situasjonen etter jordskjelvet tidligere denne måneden. De har også uttrykt bekymring for at hjelpeorganisasjoner, som ikke forsøker å gjøre noe galt, kan ha tatt barn med ut av landet før letingen etter foreldrene deres var avsluttet.