En norsk-vietnamesisk menneskerettighetsaktivist og TV 2s team på stedet ble også pågrepet og avhørt i flere timer, melder TV 2.

Prisvinneren, den 77 år gamle buddhistmunken Thich Quang Do, sitter i husarrest i hjemlandet. Han fikk ikke lov til å reise til Norge i fjor høst for å motta prisen.

Do er nestleder for den forbudte buddhistkirken i Vietnam. Vietnamesiske myndigheter har tidligere kalt tildelingen av Rafto-prisen til munken «fullstendig upassende».

Avhørt i natt

Foran 12 politifolk ble Therese Jebsen i natt norsk tid avhørt i flere timer, skriver Nettavisen. Hun rakk så vidt å overrekke diplomet til prisvinneren, før vietnamesisk politi stod i døren.

— Vi ble tatt med til politistasjonen. På det meste var det 12 stykker rundt bordet der vi satt i avhør – halvparten i uniform, mens resten i sivil, forteller hun til Nettavisen.

Jebsen var ikke redd.

— De behandlet oss bra - serverte te og smilte til oss Det er klart at dersom de hadde behandlet oss dårlig, ville saken fått mye større oppmerksomhet og dermed vært mer ødeleggende for vietnamesiske myndigheter, sier hun til avisen.

Styreformann Arne Liljedahl Lynngård i Raftostiftelsen har snakket med Jebsen, og fikk opplyst at politiet prøvde å få henne til å signere et dokument der hun frasa seg retten til å besøke Do.

— Hun signerte selvsagt ikke. De ble behandlet pent, men bestemt. Nå er vi mest bekymret for den norsk-vietnamesiske tolken vår, som er norsk statsborger. Hun ble bedt om å komme tilbake til nye avhør. Det er viktig at denne saken ikke får noen konsekvenser for henne verken nå eller i fremtiden, sier Lynngård.

Etter at Jebsen, tolken og journalistene ble sluppet fri, ble de fotfulgt av sivilkledde sikkerhetsagenter.

— Vi regner med at det blir vanskeligere å få kontakt med Do etter dette, men vi vil bidra til et internasjonalt press for å få ham løslatt fra husarrest, sier styreformannen.

Therese Jebsen er i Vietnam for å overrekke Rafto-prisen.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
Buddhistmunken Thich Quang Do sitter i husarrest i Vietnam.