TORGEIR NORLING

— Mitt navn er «Jeg er en muslim i det arabiske landet». Jeg er fra et sted i den arabiske verden, og føler stor lykke over å reise til Irak, sier en mann i slutten av tjueårene.

Vi befinner oss i At-Tanf, grensen mellom krig og fred. På vår side av bommen ligger fortsatt fredelige Syria. På den andre siden, krigens Irak. Sjåføren i taxien som er på vei til Bagdad, forteller at passasjerene er eksilirakere på vei hjem for å besøke sine familier. Uttalelsene fra «Jeg er en muslim i det arabiske landet» tyder på noe ganske annet. Han ser riktignok ikke ut som en hardbarket kriger, men han benekter at han er fra Irak, og forteller at han heller ikke har familie å besøke i landet hvor krigen raser.

— Se meg i øynene, kan du se frykt? Når Gud kaller er jeg klar til å reise hvor som helst i verden, sier han.

4000 selvmordssoldater

Han er langt fra den eneste som i disse dager tar seg over grensen til Irak. Ifølge den irakiske informasjonsministeren har 4000 selvmordsbombere allerede ankommet Irak. Kilder i Damaskus hevder fire til fem busser med frivillige krigere daglig forlater Syria på vei mot den irakiske grensen.

Ifølge Dr. Bouthain Shaban, talskvinne for utenriksdepartementet i Syria, er det ikke bare arabere som reiser til Irak for å kjempe for Saddam Hussein.

— Det er ikke bare arabiske frivillige, de kommer fra hele verden, fra Afrika, Mexico og Brasil. Det er mennesker med samvittighet som er rasende over det som skjer og derfor forsøker å ta seg inn i Irak. Det støtter Syrias argument om at krigen må ta slutt. Krigen skaper bare sinne, splittelse, død og ødeleggelse, sier hun.

Flere observatører mener selvmordssoldatene som strømmer til Irak, på grunn av sin fanatisme, utgjør noe av den farligste og mest uberegnelige motstanden de amerikanske og britiske styrkene møter. I Syria, hvor motstanden mot krigen er enorm, er de frivillige soldatene allerede helter. - Helst skulle jeg reist selv, men jeg har forretninger og familie jeg må ta vare på, sier en kioskeier i Damaskus og legger til. - Alle jeg kjenner har lyst til å slåss mot amerikanerne.

Tomme telt

Den andre veien fra Irak til Syria er trafikken langt mindre. Den forventede flyktningstrømmen fra Irak har foreløpig ikke inntruffet. De tre timene vi befinner oss på grensen kommer bare en sliten bil fra Irak.

Noen hundre meter unna setter rundt 30 medlemmer av Syrias røde halvmåne opp telt og sanitetsanlegg i en flyktningleir. Leiren har kapasitet til å ta imot 5000 flyktninger, men teltene er tomme og bortsett fra hjelpearbeiderne er det ingen å se i nærheten.

— Vi har foreløpig ikke tatt imot en eneste flyktning, men vi er nødt til å være forberedt på det verste, sier Raed al-Tawir, som koordinerer arbeidet.

Ifølge flere observatører er det bare irakere med oppholdstillatelse i et annet land som får tillatelse til å krysse grensen av irakiske myndigheter. Andre kan bestikke seg inn i Syria ved å betale rundt tusen dollar.

På vei til Bagdad

Noen kilometer fra grensen stopper en buss ved en bensinstasjon. En gruppe menn stiger ut. Hvem de er og hvor de skal er det liten tvil om. For om «Jeg er en muslim i det arabiske landet» ikke så ut som en hardbarket soldat, gir denne gruppen inntrykk av å være nettopp det. De fleste virker svært veltrent. Noen er kledd i kamuflasjebukser og militærstøvler. Andre igjen har stygge arr både i ansiktet og på armene, klare tegn på at de har vært i hardt vær før. At de ikke ønsker oppmerksomhet er det heller ingen tvil om. Det blir tilløp til håndgemeng da en fransk kameramann forsøker å filme gruppen. En av de mest aggressive pusler med en kniv, og vi får klar melding om at det ikke kommer på tale å ta bilder. Bare en av de yngre i gruppen vil snakke med oss.

— Vi er 29 martyrsoldater fra Algerie, Marokko og Tunisia. Vi er på vei til Bagdad for å stanse den amerikanske invasjonen, sier han.

Det er alt han rekker å si før gruppens leder resolutt tar tak og fører han bort. Så tar soldatene igjen plass i bussen, og fortsetter videre, mot krigen og martyrdøden i Irak.

TIL IRAK: Han er i slutten av tjueårene og skal til Irak, «Jeg er en muslim i det arabiske landet», som han kaller seg. - Når Gud kaller er jeg klar til å reise hvor som helst i verden, sier han.