Gerry og Kate McCann forlot søndag morgen villaen i Praia de Luz, hvor de har holdt til siden Madeleine forsvant for fire måneder siden. Nå sitter de på et fly på vei til hjem til Leicestershire i England.

Det ble først antatt at ekteparet ville utsette reisen hjem til Storbritannia, etter at de fredag ble formelt siktet i forbindelse med forsvinningen av datteren. Men ifølge en kilde nær familien ombestemte de seg etter at de fikk grønt lys av portugisiske myndigheter til å dra hjem.

Advokaten til Kate og Gerry McCann opplyser at politiet ikke har ilagt ekteparet noen reisebegrensninger, bortsett fra at de må si ifra til politiet dersom de planlegger å være borte fra boligen i mer enn fem dager.

– De kan reise hvor de vil, når de vil, sier Carlos Pinto de Abreu, som legger til at ekteparet kan oppholde seg i sitt hjem i Leicestershire mens politiet fortsetter etterforskningen.

– Drepte ikke Maddie

Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst fra familiens ferieleilighet sør i Portugal 3. mai i år. Gerry McCann avviser enhver antydning om at han og kona har noe med datterens forsvinning å gjøre.

– Vi drepte ikke Maddie, sier han til den britiske søndagsavisa News of the World.

– Vi er helt uskyldige og vil renvaske våre navn, legger han til.

Familien til Kate og Gerry McCann trygler politiet i Portugal om ikke ensidig å etterforske mistanken om at paret selv har drept datteren Madeleine. De pårørende sier de fortsatt har håp om at piken er i live.

Forhandlet med politiet

News of the World skriver at ekteparet McCann har fryktet at portugisisk politi kunne komme til å arrestere dem, og at de har forhandlet med politiet for å få lov til å forlate landet.

De portugisiske etterforskerne skal arbeide ut fra en teori om at Kate McCann ved en ulykke ga datteren en dødelig overdose sovemedisin. Da Madeleine døde, ble hun og ektemannen angivelig enige om å forsøke å skjule det som var skjedd.

Etterforskerne skal ha tilbudt Madeleines mor en form for hestehandel med løfte om lavere straff hvis hun tilstår å ha drept datteren.

Ifølge politilekkasjer i portugisisk presse skal ekteparet McCanns forklaringer av det som skjedde i de tre timene før jenta ble meldt savnet, ikke stemme overens med sentrale vitneobservasjoner, skriver VG søndag.

Det skal også være sprik mellom det de to ektefellene har forklart.

JOSE MANUEL RIBEIRO