Britiske styrker måtte mandag trekke seg tilbake fra områdene utenfor Basra, etter kraftig motstand og flere bakholdsangrep av små grupper av irakisk milits med raketter, håndgranater og AK-47 geværer.

Soldatene lå gjemt i områder som invasjonsstyrkene trodde var sikret, og flere av dem lot som om de overga seg før de gikk til angrep.

Britiske offiserer medgikk mandag at de han undervurdert den irakiske motstanden.

— Vi forventet at de ville gi seg, slik at vi raskt kunne få i gang den humanitære hjelpen i Basra. Men det gikk ikke akkurat slik, sa kaptein Patrick Trueman.

Internasjonale organisasjoner frykter at en humanitær katastrofe er under oppseiling i Iraks nest største by.

Står fast

Fra sine posisjoner utenfor byen Nassiriyah gikk amerikanskledede styrker til nye angrep mandag. Men heller ikke på krigens femte dag greide styrkene å innta den strategisk viktige byen ved elven Eufrat i Sør-Irak.

— Vi kan se Nassiriyah, men vi beveger oss ikke. Hele regimentet vi er med står rett og slett fast her, rapporterte Reuters' journalist Sean Maguire. Å få kontroll over bruene i byen, som ligger 375 kilometer sør for Bagdad, er viktig for den USA-ledede koalisjonens planer om å bygge opp en andre front mot byen.

En soldat i det medisinske hjelpekorpset utenfor Nassiriyah, som vil være anonym, sier til nyhetsbyrået AFP at tapene er større enn det som blir rapportert.

— De (britiske og amerikanske tropper) har langt større tap enn det de (offiserene) forteller media. Det er derfor du ser alle helikoptrene fly frem og tilbake hele natta, sier han.

(NTB)

KRIGSFANGER: Amerikanske styrker sjekker en gruppe irakere.
FOTO: REUTERS