AUDUN STØLÅS

— Mange fortvilte slektninger og venner har ringt oss i dag og trodd at foreldrene våre var døde. En venninne ville ikke ringe direkte til meg, men ringte i stedet til faren til gutten min. Da jeg snakket med henne senere traff jeg henne gråtende, sier Conny Tvedt til Bergens Tidende.

- Var fortvilet

— Min far ringte fra Thailand i dag etter at han hadde fått vite at han og min mor sto på listen over savnede. Han var fortvilet og ba oss ringe familie, venner og arbeidskolleger for å fortelle dem at de var i god behold.

— Vi opplever dette som veldig unødvendig. Det er bare å forvente at det blir litt kaos etter en slik katastrofe. Men når vi to ganger tok kontakt med UD og begge ganger fikk bekreftet at de var registrert som overlevende er det grådig rart at de likevel står på listene, sier Conny Tvedt.

Christina Tvedt ringte straks til politiet mandag da hun oppdaget av foreldre sto på savnetlisten. Men hun fikk da beskjed at de ikke kunne strykes fra listen før hun hadde bekreftet meldingen personlig overfor politiet.

Vennegjeng

Foreldrene, Lena Irene og Arvid Tvedt, var sammen med 12-13 venner og deres familie på ferietur i Thailand. Samme morgen som katastrofen skjedde, 2. juledag, fikk begge døtrene i Fyllingsdalen hver sin SMS-melding fra foreldrene i Thailand om at de befant seg på nordkysten - på Coh Samet - og at de ikke var berørt av flodbølgen i det hele tatt. Døtrene tok kontakt med UD samme dag og meldte fra om dette. De oppga også navnene på alle de andre i reisefølget.

To-tre dager senere tok døtrene igjen kontakt med Utenriksdepartementet. På nyhetene var det da meldinger om at det var fare for epidemier. De to døtrene ønsket derfor råd fra departementet om det var tilrådelig for foreldrene å fortsette ferien i Thailand. De fikk da den klare beskjed at de bare kunne fortsette ferien. Igjen ble det bekreftet at UD hadde registrert dem som overlevende og utenfor fare.

En av vennene i foreldrenes reisefølge hadde også kontaktet UD fra Thailand og meldt fra om at hele følget var utenfor fare. UD hadde dermed fått melding om foreldrene tre ganger. Ingen av de andre i reisefølget sto på savnetlisten, bare deres foreldre.

Christina og Conny Tvedt har vært i kontakt med foreldrene sine hver dag siden katastrofen. De har fortalt at de var på Phuket inntil fire dager før flodbølgen rammet. Da reiste de til Phi Phi Island, en øy som også ble sterkt rammet av flodbølgen. Men fordi de fikk høre om en terrortrussel på denne øya forlot de Phi Phi Island to dager før katastrofen inntraff og reiste helt nord i Thailand.

Foreldrene kommer til Bergen som planlagt i 11-tiden i dag.