Den 39 år gamle iraneren, bosatt i Drotningsvik, var på besøk hos sine gamle foreldre i Bam da jordskjelvet kom.

Selv berget han livet ved å kaste seg under en døråpning. Moren og faren som lå i samme soverom omkom da taket raste sammen.

La en plan

Merat Behzadzadeh forteller til Bergens Tidende at han tror et lite skjelv kvelden i forveien reddet livet hans.

— Det er bare vinden, sa min mor til meg da vinduene klirret.

Jeg tror hun skjønte det var jordskjelv.

Klirringen fikk meg til å tenke, og jeg la en plan før jeg sovnet. Så meg ut en døråpning å søke innunder. Døråpninger skal være sikreste stedet i et hus når jordskjelvet rammer.

På morgenkvisten ble jeg vekket av en fryktelig lyd. Jeg skrek, min mor skrek. Så kastet jeg meg i døråpningen bak kjøleskapet, før taket falt.

I tre timer ble Merat Behzadzadeh liggende begravd under skapet før broren fant ham og fikk startet utgravingen. Broren, som befant seg i samme hus, var sluppet uskadd ut.

Rømte til naboby

De to brødrene fant de omkomne foreldrene og fraktet dem til byen Kerman 200 kilometer unna. Der fikk de tilhold hos en søster.

Hver morgen setter Behzadzadeh seg i bilen i provinshovedstaden Kerman sammen med slektninger og kjører de 200 kilometerne sørover mot restene av Bam. Bilen er lastet med mat til hjelpetrengende.

I syv-åtte timer, så lenge dagslyset varer, graver de i ruinene etter den forsvunne søsteren, som trolig befant seg i den gamle og mest ødelagte delen av familiens bolig.

Søndag ble foreldrene gravlagt i Kerman sammen med ti andre døde slektninger. - Alle har mistet noen. Barn, foreldre, søsken. Hele familier er utslettet, sier han.

Hjem til Bergen

Behzadzadeh, til daglig avdelingsingeniør hos Fiskeridirektoratet på Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning i Bergen, beretter om marerittet han gjennomlever på en rolig og nesten nøktern måte.

Søndag skal Behzadzadeh tilbake til Bergen, til de to døtrene sine på ti og tolv og til jobben sin. Han har bodd i Norge siden 1988. Dette var hans tredje besøk i Iran.

— Her er ikke mer å gjøre. Jeg hjelper med å lete etter min søster og vil prøve å få ut noen av mine foreldres verdisaker. Her er ikke mer å gjøre.

- Dårlig organisert

— Hvilket inntrykk har du av hjelpearbeidet som pågår?

— Jeg ser det kommer inn hjelpesendinger, mange fly og helikoptre. Men det virker som om hjelpen er dårlig organisert. Vi hører rykter om vann og leter byen rundt etter det. Vi hører om søkehunder, men har lett i hele byen uten å finne dem.

GRAVER ETTER SØSTEREN: Merat Behzadzadeh var i Iran da skjelvet kom.<br/> ARKIVFOTO: HALLGEIR VÅGENES