28-åringen, som dansk sikkerhetspoliti mener har forbindelse til al Qaeda, er siktet for drapsforsøk mot karikaturtegneren Kurt Westergaard og en politimann, skriver Aftenposten.no.

Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

Aftenposten.no sin reporter på stedet opplyser at siktede ligger på en båre, med lukkede øyne. Han har store bandasjer på den ene hånden og den ene foten, hvor han er truffet av politiets skudd.

Nekter straffskyld

Aktor i saken, Jacob Møller, har begjært lukkede dører og forbud mot å gjengi siktedes navn. Mannen, som er av somalisk opprinnelse, ble pågrepet klokken 22.19 i går kveld.

Tyve minutter tidligere på kvelden trengte han inn gjennom et dørvindu i Kurt Westergaards privatbolig i Viby ved Århus i Danmark.

Der skal han ha forsøkt å drepe karikaturtegneren, som hadde søkt tilflukt på et spesialtilpasset baderom som også fungerer som sikringsrom. Tegneren fikk varslet politiet, som kom raskt til stedet.

Deretter skal 28-åringen ha forsøkt å drepe en politimann ved å kaste en øks mot politimannens hode. Politimannen klarte å vike unna. Deretter gikk siktede til angrep på politimannen med kniv, men ble så overmannet av politifolk på stedet.

Mannen nekter straffskyld.

«Hevn» og «blod»

Tegneren satt barnevakt for sitt fem år gamle barnebarn i går kveld da han ble angrepet. Barnebarnet ble vitne til at mannen, bevæpnet med kniv og øks, hamret på baderomsdøren.

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet.

Dansk sikkerhetspoliti (PET) mener fredagens angrep kan knyttes til terrorisme. 28-åringen, som har oppholdstillatelse i Danmark, har nær forbindelse til al-Qaida-ledere i Øst-Afrika, ifølge PET.

Mannen mistenkes for å ha vært «involvert i terrorrelaterte aktiviteter» under et opphold i Øst-Afrika, ifølge PET.

I tillegg har han ifølge PET tette bånd til den væpnede somaliske gruppen al-Shabaab.

PET-sjef Jakob Scharf mener drapsforsøket på Westergård bekrefter at det er fare for terrorhandlinger i Danmark. Samtidig hevder han at sikkerhetstiltakene rundt den 74 år gamle tegnere har vist seg å være effektive.

Angrep politiet

Da politiet etter kort tid kom til Westergaards hjem, skal 28-åringen ha gått til angrep på en patruljebil og knust bilvinduet med øksen.

— Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff ham i venstre hånd, og det andre i høyre kne, sier sjefspolitiinspektør Bent Preben ved Østjyllands Politi til avisa Politikens nettutgave.

Et stort antall patruljebiler rykket ut til Westergaards hus etter attentatet, og bombeeksperter undersøkte en veske som ble funnet ved eiendommen.

Angrepet på karikaturtegneren Kurt Westergaard fordømmes på det sterkeste av borgermesteren i Århus.

Drapsforsøk

De første meldingene om fredagens angrep tydet på at tre personer var involvert. Jyllands-Postens nettutgave skriver at disse opplysningene kan være riktige, men at det så langt ikke er bekreftet at flere enn 28-åringen deltok i innbruddet og angrepet.

Etter at han ble skutt, ble 28-åringen kjørt til sykehus i Århus, hvor han skal opereres. Han vil bli siktet for drapsforsøk både mot Westergaard og politibetjenten som fikk øksen kastet etter seg.

Kurt Westergaard, som jobber for Jyllands-Posten, har i flere år vært utsatt for drapstrusler. Ved flere anledninger er personer blitt pågrepet for å ha planlagt å ta livet av ham.

I fjor ble to menn arrestert i storbyen Chicago i USA, mistenkt for å planlegge angrep både mot Jyllands-Posten og Westergaard. Rettssaken mot de to skal etter planen begynne i løpet av 2010.

ANGREPET: Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard. Her fotografert i 2006. Reuters/Scanpix (Arkivfoto)
Hans O. Torgersen, Aftenposten
Hans O. Torgersen, Aftenposten