I en papirpose utenfor Foldnes kirke på Sotra ligger en vannskilpadde av typen Rødøret terrapin og vet lite om hvilket drama den har utløst. Den aggressive skilpadden, som fint kan bite av deg en finger, er strengt forbudt i Norge, men torsdag var det ikke det som vakte størst oppstandelse.

Rune Gulbrandsen (30) og Reidun Rong (26) var på vei til stranden, da de fikk øye på en skilpadde utenfor kirken.

– Den sto ved eggene sine, som den holdt på å grave ned, sier Gulbrandsen.

Via en dyrlege fikk de kontaktet Mattilsynet, og opplysningen om eggene fikk veterinær Per-Arne Ludvigsen til å heve øyenbrynene.

Sensasjon

– Dette er en sensasjon. Jeg har snakket med Direktoratet for naturforvaltning, og det første gang det er dokumentert at en skilpadde har lagt egg i naturen i Norge, sier Ludvigsen.

Mattilsynet kontaktet Akvariet i Bergen, som kom for å hente skilpadden og de i alt ni eggene. Akvariet fikk tidligere i vår inn en død skilpadde av samme type sammen med ett egg. Da var det usikkert om egget var befruktet, men denne gangen anslår biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen at fire-fem av eggene er befruktet.

Det er strengt forbudt å sette ut fremmede arter i naturen, og dersom eggene hadde blitt klekket ut, kan arten formere seg raskt.

– Alle på Akvariet er helt i hundre nå. Dette er virkelig ikke bra, sier biolog Jens Andreas Huseby ved Akvariet i Bergen.

– Denne skilpadden er et ganske vanlig ulovlig kjæledyr som det finnes mange av i Sør-Europa, selv om den egentlig ikke kommer derfra. Der blir den sett på som en pest og en plage som utrydder lokalt dyreliv. De er rovdyr, de spiser kjøtt og formerer seg som bare juling. Disse kan fort spise opp alle fuglene i området her, sier Huseby.

Trøbbel for lokalt dyreliv

Sannsynligvis er det mennesker som har hatt skilpadden som kjæledyr, som har satt den ut. Det er funnet flere skilpadder av samme type tidligere, men den har ikke vært noe stort problem i Norge før nå.

– Vanligvis dør disse dyrene om vinteren, men de kan gå i dvale. Utfordringene deres i Norge har vært at sommeren er for kort til at de rekker å få unger. Nå som det er blitt litt varmere klima og varm sommer som det har vært nå, er det nok til at de legger egg. Så overlever ungene vinteren og vips får vi trøbbel med det lokale dyrelivet, sier Huseby.

Dersom Mattilsynet kommer over noen som har satt ut skilpadder av denne typen, venter automatisk politianmeldelse og en klekkelig bot.

– Dette er noe av den verste faunakriminaliteten vi har vært borte i på Akvariet, sier Huseby.

De har mange av denne typen skilpadder på Akvariet, så den nyankomne vil sannsynligvis bli avlivet. På oppdrag fra Mattilsynet har Akvariet forsøkt å gjenskape forholdene der eggene ble funnet, for å se om de klekkes ut. Der vil eggene ligge i to til tre måneder. Ifølge reptilansvarlig Remi Andersen skal det mye til før de klekker, men forholdene hvor de ble funnet var ideelle.

Og om du skulle være i tvil, jo, det trengs to skilpadder for å befrukte ett egg, så det er stor sannsynlighet for at det finnes minst en Rødøret terrapin til på Sotra.

Har du sett en skilpadde i naturen? Legg inn din kommentar under!

Høvik, Tor Høvik, Tor
Høvik, Tor
Høvik, Tor
Høvik, Tor
Høvik, Tor