I Nepals gater rådet onsdag en spent ro, mens politikerne forsøkte å bli enige om en granskingskommisjon som møter vanskeligheter allerede før den har startet arbeidet med å kartlegge nøyaktig hva som skjedde den skjebnesvangre fredagskvelden.

Sto i baren Øyenvitneskildringen er gitt av en av dem som var til stede under familiemiddagen fredag forrige uke via en slektning og gjengis av avisene The Washington Post og The Times i London.

29-årige kronprins Dipendra sto i baren og mikset drinker til faren og de andre før han forlot lokalene ved nitiden. Kort tid etter vendte han tilbake, iført militær uniform, med lua trukket godt ned i øynene og væpnet med en Uzi-maskinpistol og et M-16 automatvåpen.

Uttrykksløs Faren, kong Birendra, var den første som ble drept, før kronprinsen skjøt vilt rundt seg i 15 minutter. Alle var lamslåtte og ingen forsøkte å stanse kronprinsen.

— Han sa ingenting under hele seansen og var helt uttrykksløs i ansiktet. Han skjøt bare vilt rundt seg, forteller en nær slektning av en av dem som var til stede under dramaet.

Da skytingen stanset, fulgte dronning Aishwarya og prins Nirajan kronprinsen ut i hagen. - Det var der de to ble skutt, forteller The Washington Posts kilde.

Svarte med en kule Kronprins Dipendra gikk deretter inn i palasset igjen, og ble møtt av onkelen, prins Dhirendra, som ba ham legge ned våpenet. Svaret var en kule.

En tante og kusine forsøkte også å overtale kronprinsen, men ble også møtt med kuler, forteller kilden. Til slutt gikk kronprinsen på nytt ut i hagen, og flere skudd ble hørt.

— Det må ha vært da han skjøt seg selv, forteller kilden. Han sier det verken var noe krangling eller diskusjon om prinsens giftermål eller andre indikasjoner på at noe var galt forut for skytingen.

På sykehus i Katmandu blir landets nye dronning, konen til kong Gyanendra, stadig bedre. Hun var også til stede under familiemiddagen og ble såret i skytingen.

Boikotter Kong Gyanendra har gitt ordre om å nedsette en granskingskommisjon som skal etterforske massakren. Arbeidet kom kort vei onsdag fordi det største opposisjonspartiet, kommunistpartiet, nektet å innta sin plass i kommisjonen.

Politikerne mener det er statsministerens oppgave å nedsette en granskingskommisjon, ikke kongens, og at den nye kongen allerede har gått ut over sine fullmakter.

I et telefonintervju onsdag bedyret imidlertid Nepals innenriksminister Ram Chandra Paudel at kommisjonen har startet "det innledende arbeidet" med de to medlemmene som allerede har innfunnet seg: justisministeren og lederen i nasjonalforsamlingen.

Under portforbudet i Nepals hovedstad Katmandu tirsdag ble en person drept og ti såret i sammenstøt med politiet. Portforbudet ble opphevet onsdag og folk dannet lange køer opp mot palasset for å signere i kondolanseprotokollen. Folk gråt og la ned blomster foran portrettet til den populære, avdøde kong Birendra.NTB