JAN TYSTAD

Krigen er ikke den eneste årsak til at folk holder seg unna handlegaten. Det begynte i januar da undergrunnsbanen Central Line sporet av fordi en motor falt av. Alle togsettene måtte repareres og denne viktige undergrunnsbanen som går langs hele Oxford Street har siden vært stengt. Nå loves det at den skal åpnes til påske.

Bompenger

Den neste krisen kom da borgermester Ken Livingstone den 17. februar innførte bompenger for de indre bydeler, inkludert hele Oxford Street og gatene omkring. Det førte til en nedgang i trafikken på 25.000 biler om dagen og dermed også passasjerene, som ofte var kunder i den berømte handlegaten.

Krigen bare forsterket vanskelighetene. London-boerne frykter terroristangrep mot et av de mest kjente turistmålene, og et slikt mål vil kanskje bli Oxford Street. Derfor holder man seg unna og det gjør også turistene. En rekke flyginger på London er blitt stanset fordi turistene uteblir.

Sally Humphreys representerer forretningene i Oxford Street og hun opplyser at omsetningen er redusert med mellom 8 og 15 prosent i forhold til i fjor, det vil si 8-15 millioner pund av 100 millioner pund (1,1 milliarder kroner) som det tidligere ble handlet for hver uke.

Forholdene er allerede nå ganske dystre: Turistnæringen melder om nedgang, de fleste store hoteller gir tilbudspriser for å trekke til seg gjester. Teatrene spiller for halvfulle hus og flyselskapene sier opp folk. Butikkene har dårligere omsetning enn på lenge, fordi folk er mer forsiktige.

Er krigen verd prisen?

Denne krigen blir så dyr, ikke minst fordi våpnene er så dyre. Hver krysserrakett koster 7,7 millioner kroner, og hver Challenger tanks 33 millioner kroner. De 35 Tomahawk-rakettene som ble brukt i første angrepet mot Bagdad kostet 25 millioner pund. En walisisk avis South Wales Echo skrev at dette beløpet ville være nok til å bygge et barnesykehus i Wales, noe denne landsdelen trenger.

Mange briter spør seg om krigen er verd alle disse pengene. Jo lenger den varer, jo mer kritisk blir velgerne til sine politiske ledere. For statsminister Tony Blairs politiske fremtid, kan denne krigen bli helt avgjørende. Blir resultatet en langvarig beleiringskrig, som vil koste landet og skattebetalerne milliarder av kroner, vil nok mange partifeller gjøre hva de kan for å fjerne partilederen.