Tre av fire katalanere, 74 prosent, sa ja til den nye grunnloven, med utstrakt selvstyre for den velstående regionen nordøst i Spania. Nei-siden fikk snaut 21 prosent, viser de offisielle resultatene da 99,9 prosent av stemmene var opptalt. Hele 5 prosent av stemmene var blanke.

Lavt oppmøte Oppmøtet under folkeavstemningen var imidlertid ikke spesielt bra, bare snaut halvparten av de 5,3 millioner stemmeberettigede møtte opp for å delta i avstemningen.

Den spanske opposisjonslederen Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet mener dette viser at katalanerne likevel ikke har mye til overs for regjeringen prosjekt om større grad av selvstyre.

– Dette har vært en demonstrasjon av sunn fornuft. Katalanerne har ikke støttet statsministerens personlige prosjekt, sa Rajoy søndag kveld.

Rajoy mener det er grunn til å hevde at to tredeler av innbyggerne i Catalonia er mot større grad av selvstendighet ettersom han anser hjemmesitterne som motstandere av det regjeringsstøttede prosjektet.

Men Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, som selv har engasjert seg sterkt for selvstyreplanen, slår fast at katalanerne har gitt kommet med et klart og tydelig ja.