Se video fra ulykkesflyet.

118 av de 140 om bord skal ha klart å komme seg ut fra det brennende vraket av et passasjerfly på flyplassen ved Yogyakarta i Indonesia. De overlevde fordi de greide å holde hodet kaldt.

Tallet på omkomne i ulykken sto onsdag formiddag norsk tid på 22. Flyet fra det indonesiske selskapet Garuda greide ikke å stanse ved enden av rullebanen og havnet på en rismark der det tok fyr.

– Innflygingen gikk som normalt, så falt flyet plutselig og jeg trodde alt var over. Men så spratt flyet opp igjen, før det falt ned på rismarken. Etter noen sekunder slo flammene opp. Jeg greide å komme meg ut gjennom en åpning bak i flyet, fortalte japanske Shinji Ito.

Løp for livet Hans landsmann og medpassasjer Kenji Yamada skjønte ikke beskjedene som mannskapet ga over høyttalerne, fordi de snakket et språk han ikke forsto.

– Jeg så en åpen dør og løp for livet, sa han etter den dramatiske krasjlandingen.

Flyet av typen Boeing 737-400 kom fra Jakarta og skulle lande i Yogyakarta rundt 450 kilometer sørøst for hovedstaden klokken 07 onsdag morgen lokal tid. En overlevende sa at passasjerene var blitt advart om turbulens underveis.

– Flyet ristet og svaiet fra side til side. Så slo det ned i bakken. Deretter skled det framover og det kom et nytt kraftig dunk før flyet stoppet, fortalte bistandsarbeideren Ruth Meigi Panggabean, som var blant passasjerene.

Fullt av røyk – Noen av passasjerene lette etter håndbagasjen sin, og jeg skrek til dem at de bare måtte se til å komme seg ut. Flyet var fullt av røyk. Jeg hoppet ut fra omtrent to meters høyde og landet blant risplantene, sa en annen passasjer, Din Syamsudin.

Luftfartseksperten Robert Heath tror at årsaken til ulykken kan ha vært at piloten holdt for høy fart under innflyging. Øyenvitner fortalte at flammer slo ut av nesehjulbrønnen på flyet, og Heath mener dette kan skyldes at nesehjulet traff noe etter enden av rullebanen.

Blant passasjerene på flyet var også rundt ni australske journalister, politifolk og diplomater. Journalistene var i Indonesia for å dekke besøket til Australias utenriksminister Alexander Downer, som selv ikke har om bord i ulykkesflyet.

Ulykken fører til at søkelyset igjen rettes mot flysikkerheten i Indonesia. Indonesia har den siste tiden vært rammet av en rekke ulykker i samferdselssektoren. I januar forsvant et fly fra selskapet Adam Air med 102 mennesker om bord, og i desember i fjor omkom flere hundre da en indonesisk ferje sank i Javahavet.

REUTERS
REUTERS
REUTERS TV